Energetikai beruházások TAO-támogatása - ha most tervez beruházni, érdemes megvárni az új szabályokat

A parlament előtt van az az adójogszabály-csomag módosítás, ami érinti az energiahatékonysági beruházások TAO kedvezményének szabályozását is (jól összefoglalja a témát egy korábbi cikkünk). Jó hír, hogy a tervek szerint támogatás köre és mértéke is növekszik, ezért érdemes lehet várni a beruházás elindításával, amíg hatályba lép a jogszabály. Részletek a cikkünkben.

A jogszabálymódosítás-tervezet a TAO-kedvezmények rendszerét alapvetően nem változtatja, azonban két fontos módosítást tartalmaz.

Tervezett változások

1. Eddig csak a beruházások számviteli kategóriája tartozott bele a TAO-kedvezményezettek körébe, amennyiben a jelenlegi módosítást elfogadja a parlament, ezentúl a felújítások számviteli kategóriája is feljogosít a kedvezmény igénybevételére.

2. A javaslat szerint a legtöbb esetben növekszik a kedvezménnyel igénybe vehető támogatás aránya az összes elszámolható költséghez képest.

Eddig a támogatás intenzitása egyedül a vállalatméret szempontja szerint volt megkülönböztetve (nagyvállalat: 30%, középvállalat 40%,  kisvállalat: 50%). Most bejön egy új tényező: a földrajzi elhelyezkedés, az alábbiak szerint

Régió Régi Új
Közép-Magyarország: nem támogatható települések1)külön kormányrendeletben meghatározva 30% 30%
Közép-Magyarország: támogatható települések 30% 35%
Nem Közép-Magyarország régió 30% 45%

És a fenti új támogatási arányokra még rájön +10, ill +20% közép ill. kisvállalat esetében, tehát egyes esetekben akár 65% is lehet, ami jelentősnek mondható.

Az abszolút 15 millió eurós támogatási limit (beruházásonként) változatlan marad.

Értékelés

Jó hír, hogy a törvényhozás továbbra is kiáll az energetikai beruházások TAO-kedvezménye mellett, sőt, hogy azt bővíti. Ez arra enged következtetni, hogy a támogatással hosszú távú tervezésben is lehet kalkulálni.

Felmerül azonban néhány kérdés:

  • Minden újonnan igényelt kedvezményre már az új támogatási arányok lesznek érvényesek, vagy csak a hatályba lépés után megkezdett beruházások esetén lehet alkalmazni azokat?
  • Az igénybevevő társaság székhelye vagy a beruházás helyszínéül szolgáló telephely elhelyezkedése számít a kedvezmény mértékének megállapításához?

És természetesen kérdés, hogy a törvénybe is azonos szövegezés kerül-e, mint a jelen tervezet. Amint tisztább lesz a kép, cikkünket frissítjük.


A fentiek nem tekinthetők jogi állásfoglalásnak. Amennyiben további kérdésük van a TAO-kedvezményekről, vagy szüksége van auditori igazolásra, kérjük keressék kollégáinkat a honlapon található elérhetőségek bármelyikén!

Lábjegyzetek   [ + ]