7 tipp (+ 1 app) a lakásod hatékony lehűtésére a nagy nyári melegben


Nyakunkon a nyár! A hőségben, amellett, hogy a szervezetünk is extrém terhelésnek van kitéve, jóval több energiát használunk arra is, hogy elviselhetővé tegyük az otthonunk klímáját. Az alábbiakban megosztunk veled néhány ötletet, hogy miként teheted ezt tudatosan, az energiafogyasztásod racionalizálásával.

Hűtés klíma nélkül

1. Árnyékolás kívül: érdemes megfontolni még a rekkenő hőség előtt redőny, spaletta, zsalugáter vagy bármilyen más árnyékoló felszerelését, ezek ugyanis jelentősen csökkentik a hő beáramlását. Akkor működnek a leghatékonyabban, ha fehér színűek, és kívül helyezkednek el, hiszen így visszaverik a nap sugarait, mielőtt a hő bejutna a lakásunkba. Feltehetsz magára az ablakra hővisszaverő fóliát is, amelynek nagy előnye, ahogy a többi árnyékoló megoldásnak is, hogy nyáron kint tartja a meleget, télen pedig nem engedi be a hideget.

2. Elektromos berendezések: a legtöbb háztartásban használt eszközünk, – főként a tévé, számítógép, set-top-box – még alvó üzemmódban is jelentős mennyiségű hőt termel. Ha kikapcsolod ezeket éjszakára, máris könnyebben elérheted a kellemes, alváshoz is megfelelő hőmérsékletet.

3. Főzés: eleink nem véletlenül találták ki a nyári konyhát, a főzés hőségben felér egy keményebb edzéssel, ugyanis óriási mennyiségű folyadékot veszíthetsz az ebéd elkészítésekor. Arról nem is szólva, hogy így nemcsak a te sülsz meg, de a lakás hőmérséklete is szignifikánsan megemelkedik, amit időbe és energiába kerül csökkenteni. Ezért inkább grillezz a teraszon, főzz hajnalban vagy készíts salátákat nyáron.

4. Teregetés: elsőre furcsának tűnhet, de ha van rá lehetőséged, teregess nyáron a lakáson belül, ugyanis amíg a ruha vagy az ágynemű szárad, hőt von el a környezetéből, így valamivel kellemesebben érzed majd magad a rekkenő hőségben is. Ennélfogva hasznos lehet a párologtatás is, ám nem érdemes túlzásba vinni, mert akkor rontja a hőérzetünket.

5. Szellőztetés, a legfontosabb: olyankor szellőztess, amikor nem süt a nap, vagyis hajnalban és éjszaka. Ilyenkor anélkül tudod kicserélni otthonod levegőjét, hogy a hőmérő higanyszála rendkívüli mértékben megemelkedjen. A légáramlás keltése azért is fontos, mert ha a fokokban nem is mérhető a hőmérséklet csökkenése, a hőérzeted egészen más lesz.

Hűtés elektromos eszközök segítségével

6. Ventilátor: ez a berendezés köztudottan nem hűti, csak keveri a levegőt, vagyis légáramlatot kelt, ezért elsősorban a hőérzetet csökkenti. Ki lehet próbálni azt a sokak által kedvelt módszert, amelynek lényege, hogy a ventilátort egy tál jég fölé irányítod, így az a hideg levegőt fogja mozgásba hozni. Egy ventilátor fogyasztása kb. 50W-nak felel meg, ami egy régi típusú izzóéval egyenértékű.

7. Légkondicionáló berendezés: számtalan típusa létezik már ezeknek a gépeknek. (Emlékeztek még a fűtő- és hűtőberendezések hatékonyságáról szóló cikkünkre?) A legtöbbje energiatakarékos , bár így is jelentősen – működés közben 10-20-szor annyit – többet fogyaszt, mint egy ventilátor, mégis, fogyasztás szempontjából nem mindegy, hogyan használod. Amit általában elfelejtünk, az a karbantartás. A hűtési szezon előtt érdemes átnézetni a gépet szakemberrel, aki ki tudja tisztítani a berendezést, esetleg szűrőt cserél, vagyis elvégzi az ilyenkor szükséges munkákat. A tiszta berendezés gyorsabban lehűti a lakást, vagyis kevesebb áramot fog fogyasztani.

Ennek a folyamatnak nemcsak energiahatékonysági szempontból van jelentősége: a por és az esetlegesen benne megbúvó bacilusok az eszköz használata során a levegőbe kerülnek és különböző légúti megbetegedéseket okozhatnak vagy allergiás tüneteket válthatnak ki.

A légkondi bekapcsolása előtt szellőztessünk ki, majd csukjuk be az ablakokat és használjuk az árnyékolók valamelyikét, hogy hosszabb időre tudjuk csökkenteni a hőmérsékletet. Ugyanakkor ne próbáljuk meg a 35 fokot rögtön 20-ra nyomni, mert nemcsak a szervezetünk fog sokkot kapni a nagy különbségtől, hanem a villanyóránk is. A hőmérsékletkülönbség ha lehet, ne legyen több 5 Celsius foknál.

Ingyenes Wattler app

Érdekel, hogy pontosan mennyit fogyaszt a légkondid vagy a ventilátorod? Töltsd le az ingyenes Wattler appot androidos telefonodra, amivel könnyen nyomon követheted az energiafelhasználásodat!Szerezd meg: Google PlayTovábbi szép nyarat kívánunk mindenkinek!