Szezonális földgáz kapacitáslekötés új szabályai

Az Energetikai Hivatal (MEKH) 2018. június 14-én kiadott rendelete választ ad a szezonális kapacitáslekötésekkel kapcsolatos nyitott kérdésekre. Röviden: a nem téli fogyasztási időszakra vonatkozó földgáz-kapacitások lekötésének rendszere alapvetően nem változik, azonban egyrészt kiszámíthatóbbá, másrészt drágábbá válik. Jó hír, hogy kikerül az a – felhasználók körében nem túl nagy népszerűségnek örvendő – szabály, hogy a nyári időszak+október fogyasztásának meg kell haladnia a nov. 1.- márc. 1-es időszakét. A novemberi és decemberi használat napi extraköltsége az 1/365-öd helyett azonban 2/365-re ill. 3/365-re módosulnak, ami extrém esetben azt is jelentheti, hogy a szezonális lekötés végül drágábbra jön ki, mint a hagyományos havi kapacitás. Az igazolásokat idén július 16-ig kell kérvényezni, méghozzá elektronikusan. További részletek a cikkünkben.

Mind az érintett – leginkább agrár-szektorbeli – felhasználók, mind a kereskedők tűkön ültek az új szezonális szabályokkal kapcsolatban. Volt arról szó, hogy alapjaiban változtatják meg a nem téli időszakra vonatkozó (szezonális) kapacitások árazási rendszerét, és a jelenlegi éves díj 5%-a + októbertől naponta 1/365-öd rész helyett egy sávos rendszer jött volna be, ahol a felhasználó választhatott volna a nyári (márc 1 – szept 30), nyár+október vagy nyár+október+november termékek között, amelyeknek az árazása is eltért volna. Így összességében néhány esetben valamivel drágább, azonban testre szabhatóbb, és mind a felhasználók, mind rendszerüzemeltetők (szállító- és elosztóhálózat) számára kiszámíthatóbb rendszer alakult volna ki. Véleményünk szerint üdvözölendő az elképzelés.

Leginkább a szárítók érintettek

Azonban ahogy a hivatal nemrég, június 14-én kiadott, 11/2016. (XI. 14.) MEKH rendeletet (június 29-től hatályos) módosító rendeletéből kiderült,  gyökeres változás nem történik a szezonális kapacitások szabályozásában. A rendszer nem, az árazás mégis változik.

1. Megszűnik a szezonális lekötés egyik,  sokak életét megkeserítő – utólag ellenőrizhető – feltétele, miszerint több földgázt kellett elégetni nyáron+október, mint november és március között. 

Pontosan a következő bekezdés került ki a jogszabályból: “c) a felhasználási hely tekintetében az érintett átadási-átvételi ponton a (2) bekezdés szerinti igazolásban szereplő, nem téli fogyasztási időszakban használt berendezések, adott gázév október 1. és 31. közötti, valamint április 1. és szeptember 30. közötti összes földgáz felhasználása nagyobb, mint a november 1. és március 31. közötti összes földgáz felhasználása.”

2. Emiatt a változás miatt a MEKH szezonális kapacitásokkal kapcsolaos utólagos ellenőrzése is okafogyottá vált, ezért ez ki is került a jogszabályból.

3. Az októberi, novemberi és decemberi használat addicionális díja az alábbiak szerint változik, méghozzá drágul.

hónap régi napidíj új napidíj
október 1/365 1/365
november 1/365 2/365
december 1/365 3/365

Egyértelmű: a novemberben szárított kukorica drágább lesz, és decemberre semmi esetre sem lesz érdemes tolni a szárítási munkát. A napidíj számítási alapja: a fenti hónapokban minden napra számolva a teljes szezonális lekötött kapacitásmennyiség, amennyiben a rendszerüzemeltető által allokált napi óracsúcs meghaladja az adott időszakra lekötött nem szezonális (téli) kapacitást.

Érdemes összehasonlítani az új szezonális díjakat a normál napi és havi kapacitás tarifáival (százalékok az éves kapacitásdíj százalékát jelentik). Egyértelműen látható, hogy az október-november szezonális lekötés napidíja sokkal inkább közelíti a hagyományos téli időszakos kapacitások költségét.

Szezonális napi díj Szezonális minden nap használva Normál napi kapacitás Normál havi kapacitás Napok száma, amitől megéri a havi kap.
okt 1/365=0,27% 8,49% 0,48% 9% n/a
nov 2/365=0,55% 16,44% 0,80% 15% 28
dec 3/365=0,82% 25,48% 1,17% 22% 27

Mindez azt jelenti, hogy – ahogy az utolsó oszlopban látható – egyes esetekben jobban megérné hagyományos kapacitás kötni, mint szezonálist. Ezt mégsem javasoljuk, mivel a napidíjnak van egy óriási előnye: nem előre kell kitalálni, hogy mennyi lesz a fogyasztás, és ez alapján előre lekötni a kapacitást, hanem utólag, a tényleges vételezett mennyiség után számolódik. Viszont ha csak egy m3/órával “lóg bele” a téli felhasználás a szezonális kapacitásba, már akkor is a teljes kapacitás után ki kell fizetni a fenti díjat!

4. Operatív változás, hogy az igazolás igénylése a gázévet megelőző általában július 1-ig, de a következő, 2018/19-es gázévre vonatkozóan július 16-ig történhet (a korábbi április 30. helyett), az igénylés kizárólag elektronikus formában történhet.

5. Ugyancsak operatív módosítás, hogy jogosulatlan vételezés utáni pótdíjat – aminek mértéke változatlan:

  • az elosztó a minden gázév június 30-ig,
  • a szállítói rendszerüzemeltető az elosztói adatszolgáltatást követő 30 napon belül

jogosult kiszámlázni úgy, hogy a határidő jogvesztő hatályú.


A fentiek nem tekinthetők jogi állásfoglalásnak. Amennyiben további kérdésük van a szezonális kapacitásokról, kérjük keressék kollégáinkat a honlapon található elérhetőségek bármelyikén!