Pályázat: ingyen napelem KKV-knak


Magyarország energiafelhasználásának csökkentése érdekében idén nyáron több állami pályázati lehetőség is megjelenik KKV-k számára (kiegészítve a jelenleg is futó TAO-kedvezmény lehetőségét). Jelen cikkünk a kisebb, max. 15 kW-os napelemes rendszerek telepítését célzó, akár 100%-os intenzitású támogatás (GINOP-4.1.3-19) részleteit ismerteti. A párhuzamosan futó, átfogóbb energetikai beruházást támogató pályázattal másik bejegyzésünk foglalkozik.

GINOP-4.1.3-19 Napelemes rendszer beszerzése és telepítése saját energiafogyasztás fedezésére

Támogatás célja: Napelemes rendszer telepítése

A fenti pályázat a KKV kisebb, max 15 kW-os napelemes rendszerek telepítését teszi lehetővé KKV-k számára, akár 100%-os támogatási intenzitással. A napelemes rendszernek saját felhasználást kell fedeznie, az nem szolgálhat jövedelemszerzési célt. A teljes kiírás innen érhető el.

A támogatás magában foglalja a napelemek, inverterek, egyéb berendezések költségét, valamint a tartószerkezetek és elektromos berendezések beszerelését is, (illetve egy frissítés, hogy 2020.februárjától lehetővé tették, hogy az épülethez tartozó parkolók tetelére is telepíthetők legyenek a panelek.)

Fontos megkötés, hogy a teljesítményre vetített fajlagos költség nem haladhatja meg a 200 000 Ft/kW-t, tehát drágább rendszer esetében a többletet önerőből kell fedezni – ezt a jelenlegi napelem-árak mellett azt jelenti, hogy a valóságban önerőt is kell biztosítani a beruházáshoz.

A vissza nem térítendő támogatás összege: 1,5 – 3 millió Ft, önerő: 0% (az elszámolható költség akár 100%-ban is támogatható – a fenti fajlagos költségmegkötéssel).

Pályázhatnak: mikro-, kis- és középvállalkozások magyarországi székhellyel , legalább három lezárt teljes üzleti évvel, legalább 1 fő bejelentett teljes munkaidős létszám mellett.

Projekt megvalósulásának helyszíne lehet:
  • nem Közép-Magyarországi régióban elhelyezkedő,
  • felújítandó épület az épületek energetikai tanúsításáról szóló rendelet hatálya alá eső épület. ((A 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet nem terjed rendelet hatálya nem terjed ki az alábbi épületekre:   50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre
     Az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre
     A legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre
     Hitéleti célra használt épületre
     Mezőgazdasági épület, max 12 °C-os belső hőmérséklet télen, kis éves fűtési és hűtési óraszám
     KIVÉTEL: műhelyre vagy az ipari területen lévő épület))
  • legalább az utóbbi egy évben használat alatt álló épületek (energiafelhasználást számlákkal igazolva),
  • amelyben az éves megtermelt energia meghaladja az épület és az épületben működő termelési eszközök éves energiaigényét.
  • Nem lakás/lakhatási célú épület,
  • ami még nem rendelkezik napelemes rendszerrel,
  • ahol nem dohánytermékek termelése, vagy mezőgazdasági termékek termelése, feldolgozása zajlik.

A támogatási kérelmek benyújtása kérelmek benyújtása 2019. június 17. 10.00 órától 2020. szeptember 30. 12.00 óráig lehetséges (folyamatos elbírálással). Projekt kezdete a kérelem benyújtását követő nap lehet.

Műszaki paraméterek – Wattler-becslés

Egy 15 kW-os maximális névleges teljesítményű napelemes rendszer alapadatai a következők:

  • Éves energiatermelése számításaink szerint megközelítőleg 17 MWh (ennyivel az áramszámla kb. évi félmillió forinttal csökkenthető!)
  • Napelemek mérete kb. 90-100 m2

Véleményünk szerint ez a támogatási lehetőség rendkívül jó lehetőséget jelent, nemcsak az – elvi – teljes támogatási intenzitás miatt, hanem azért is, mert a TAO-kedvezmény nem foglalja magában az áramtermelő berendezéseket, így a napelemeket sem.


Amennyiben további kérdései vannak a pályázattal kapcsolatban, írjon emailt az [email protected] -ra vagy hívjon minket a 06-70-8508993 számon! A fenti írás csak tájékoztató jelleggel készült.