Földgáz szezonális kapacitás helyett rövid távú kapacitás – avagy hogyan felezzük le kapacitásköltségeinket? (számolótáblával)


Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, a szezonális kapacitás lekötésének lehetősége nagy mértékben szűkült és emellett drágult is. Most arról olvashat a felhasználó, aki eddig szezonális földgázkapacitást használt (szárítási vagy egyéb célból), hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre a 2019. október 1-től fenálló új rendszeren belül a kapacitásdíjak minimalizálására: Röviden: tanácsos áttérni a rövid távú kapacitások igénybevételére, ami jelentősen, akár 30-60%-kal is csökkentheti a fizetendő rendszerhasználati díjat. Jó hír még, hogy a több odafigyelést igénylő kapacitásmenedzsmenthez külső segítség is rendelkezésre áll. A kapacitáskalkulátorhoz kérjük görgessen a lap aljára.

Mi van akkor, ha a felhasználó ragaszkodik a szezonális kapacitásokhoz?

Röviden: jelentős drágulás, három okból kifolyólag (a pontokat részletezzük a korábbi cikkünkben)

  1. A szállítói (FGSZ) kiadási pontra vonatkozóan megszűnik a szezonális lekötés. Ehelyett – kereskedőtől függően – az éves díj 58%-100%-át számítják fel költségként, tehát ezen fix költségelem 11-20-szorosára ugrik! Ez azzal együtt is óriási emelkedés, hogy a negyedik negyedéves napidíjat nem kell fizetni. Főleg úgy, hogy a kiadási pontra vonatkozó szabályozott tarifa is 44%-kal növekszik 2019. október 1-től (erről bővebben itt).((Amennyiben a kereskedő a belépési pontra is felszámít díjat, úgy az itt leírtak hatványozottan igazak. Ezt mindenképpen javasoljuk elkerülni.))
  2. Elosztói ponton a október-november-decemberi napidíjak jelentősen emelkednek.  Az új rendszerben 2/365, 3/364 ill 5/365-d a fizetendő díj, ami amellett hogy magasabb költséget jelent, mint a rövidtávú lekötés, arról nem is beszélve, hogy minden esetben a teljes szezonális kapacitás után kell fizetni, és nem csak a ténylegesen igénybevett kapacitás után!
Egyes kapacitástípusok napi költsége (éves díj százalékában)

Ez azt jelenti, hogy az éves költség 100 m3/h lekötésenként – elosztói területtől függően – félmillió forintra, vagy még többre rúghat! Ezt kiegészíti a napidíj, ami 100 m3/h-nként kb. 5000, 7000 ill. 12000 forint naponta – amit mindig, minden esetben a teljes lekötött szezonális kapacitás után kell fizetni, és nem a ténylegesen használt maximum órai teljesítmény után. Ez összességében, átlagos szárítási profilokat figyelembe véve elfogyasztott m3-nként 11-20 forint/m3 kapacitásköltséget eredményez! Pontos számításhoz kérjük töltse ki lenti űrlapunkat, ami után hozzáférés biztosítunk ingyenes exceles kapacitáskalkulátorunkhoz!

+1: 2019. október 1-től jelentősen nőnek mind a szállítói kiadási ponti, mind az elosztói kapacitások szabályozott díjai (erről bővebben itt olvashat).

 

A fentieket megfontolva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy szinte nincs olyan helyzet, hogy megérje a szezonális kapacitást lefoglalni. ((Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egyes szabályok megsértésekor – kapacitástúllépés 1. negyedévben, vagy ha a téli kapacitás a szezonális kapacitás több mint felét eléri – jelentős pluszbírságok is előfordulhatnak!)) De mi az alternatíva?

A szezonális kapacitás alternatívája – a rövid távú kapacitáslekötés

Megismerve az új szabályokat nem kell rögtön rohanni leporolni a PB-gáz tartályát. Jó hír, hogy a magyar gázpiac az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül, aminek az a következménye, hogy komoly rugalmassággal lehet kezelni a maximum kapacitásigényeket.((Ehhez szükség van egy együttműködő partner gázkereskedőre is, erről ld. lejjebb)) Ennek formája a rövid távú kapacitás-optimalizáció.

A rövid távú kapacitások díja

Az egyes rövidtávú kapacitások költsége szabályozott, méghozzá az éves kapacitáshoz viszonyítva szerepel a jogszabályban. A pontos százalékos multiplikátorok az alábbiak, mind szállítási kiadási pontra, mind elosztói pontra kalkulálva:

hónap havi multiplikátor (/hó) napi multiplikátor (és elosztói napon belüli kapacitás) (/nap) napon belüli multiplikátor (kiadási pont) (/óra)
október 9% 0,48% 0,03%
november 15% 0,80% 0,05%
december 22% 1,17% 0,08%
január 23% 1,23% 0,08%
február 17% 0,91% 0,06%
március 13% 0,69% 0,05%
április 3% 0,16% 0,01%
május 3% 0,16% 0,01%
június 3% 0,16% 0,01%
július 3% 0,16% 0,01%
augusztus 3% 0,16% 0,01%
szept. 3% 0,16% 0,01%

A kapacitástúllépés díja a mindenkori adott napidíj 4-szerese.

Mire figyeljünk a földgázszolgáltatói szerződéskötés során?

Fontos, hogy a rövidtávú kapacitásfoglalás lehetősége (és azok szabályai, valamint kommunikációja), és azok szabályozott díjai nem automatikusan jelennek meg a földgázkereskedővel kötött szerződésben! Ezekre különös figyelmet kell fordítani a szerződéskötési folyamatban. Az alábbiakat mindenképpen tartalmaznia kell a szerződésnek:

  1. A rövidtávú kapacitáslekötés lehetősége;
  2. A kapacitáslekötés szabályai: határidők (havi, napi és napon belüli kapacitás esetén)((pl. havi: előző hó 15-e, napi: előző munkanap 14:00 ill. napon belüli: napközben 5 órával a kapacitásfoglalás előtt)), valamint a kommunikációs csatorna (online platform, email);
  3. Kapacitások rövid távú díja: minél inkább közelítse a fenti táblában található százalékokat, vagy egyezzen meg velük;
  4. Éves kapacitás egységköltsége, egyértelműen kifejezve, hogy csak a szállítói kiadási pont és elosztói kapacitás tekintetében kerül felszámolásra;
  5. Kapacitástúllépés esetén a pótdíj megegyezzen a szabályozott költséggel (mindenkori napidíj 4-szerese a túllépett mennyiségre).
  6. A téli egynapi minimum kapacitásfoglalás költsége: a jogszabályok szerint, legalább egy téli napra szükséges a mérőkategória szerinti besorolás aljának megfelelő kapacitást lekötni az elosztónál minden felhasználási helyre.((20-100-as: 190 kWh/óra, 100-500: 950 kWh/óra, 500+: 4750 kWh/óra – ez a költség a szezonális lekötés esetén nem merül fel))

Amennyiben ezek rendben vannak, a rövidtávú kapacitással jelentős megtakarítás érhető el.

A rövid távú kapacitáslekötéssel elérhető megtakarítás

A megtakarítás mértéke természetesen több tényezőtől függ:

  • Mennyire “köti túl” a felhasználó a szezonális kapacitást (amely túlkötése egyébként érthető a szezonális kapacitásokra vonatkozó  szigorú szabályok miatt);
  • Milyen kihasználtsággal (és napi maximum teljesítménnyel) üzemel a szárító a nyári hónapokban (búza, árpa, stb.);
  • Milyen kihasználtsággal (és napi maximum teljesítménnyel), valamint milyen hosszan üzemel a szárító az őszi hónapokban (kukorica): szeptember-november időszakban, esetleg átnyúlik-e a szárítás decemberre is;
  • Van-e téli lekötés a felhasználási helyen;
  • stb.

Tapasztalataink szerint, megfelelő odafigyeléssel és hozzáértéssel, rövid távú kapacitástermékeket megfelelően alkalmazva a köbméterenkénti RHD-költség 4-7 Ft/m3-re csökkenthető, tehát akár 30-70%-os megtakarítás is elérhető.


> A lenti űrlap kitöltésével hozzáférhet ingyenes RHD-kalkulátorunkhoz((űrlapot 2019.07.19-én frissítettük az új gázévre vonatkozó összes kapacitásdíjjal!)), amivel néhány alapadat megadásával ön is ki tudja számolni, cége mennyi megtakarításra számíthat! <<


A rövid távú kapacitásmenedzsmenthez szükséges alapfeltételek

Ahhoz, hogy a rövidtávú kapacitásmenedzsment sikeresen működjön, az alábbi feltételeknek kell fennállnia:

  • Földgázelosztói platformhoz hozzáférés, ahol napi szinten nyomon lehet követni a felhasználási és maximum órás teljesítményadatokat;
  • Kereskedői kapacitásbejelentés lehetősége (ld. fent a kereskedővel szembeni elvárásokat)
  • Szakember, aki napi szinten (vagy hasonló gyakorisággal) követi a fentieket, és tisztában van a szárítási igények alakulásával.

Nem feltétlenül van szükség külső segítségre, azonban ha nincs meg az erőforrás a fenti feladat elvégzésére, külső tanácsadót is igénybe vehet!

A Wattler rövidtávú-kapacitásoptimalizációs szolgáltatása és díja

Amennyiben ön korábban szezonális kapacitást vett igénybe, úgy ajánljuk figyelmébe a rövidtávú kapacitásoptimalizációs szolgáltatásunkat, amit a fent kifejtett feltételek (kereskedői szerződéses feltételek ill. technikai feltételek) fennállása esetén tudunk vállalni, méghozzá sikerdíjas konstrukcióban:

  • Szakreferens ügyfeleinknek a megtakarítás 30%-áért
  • Nem szakreferens ügyfeleinknek a megtakarítás 40%-áért

Részletekért kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk, chat-en, az [email protected] címen vagy a +36308438056-as telefonszámon!


 

Ingyenes kapacitásköltség-kalkulátor a megtakarítások kiszámításához

Kérjük a hozzáféréshez töltse ki az alábbi űrlapot((űrlapot 2019.07.19-én frissítettük az új gázévre vonatkozó összes kapacitásdíjjal!)):

[mc4wp_form id=”2656″]