AggregateEU – a közös eu-s földgázbeszerzési platform


A 2022. augusztusi 300 EUR/MWh feletti csúcsár egyik oka az volt, hogy az egyes országok egymásra licitálva próbáltak a piacon gázhoz jutni a betárolási igények kielégítésére. Az EU ezt a problémát felismerve hozta létre az AggregateEU platformot, ami azt segíti, hogy az egyes országok még nem leszerződött gázigényeit aggregálja, ezzel egyrészt vonzó üzleti lehetőséget teremtve az eladóknak, másrészt csökkentve egy 2022 nyáron tapasztalható, egyes országok folyamatos egymás fölé ígérésének eshetőséget. A platformon nem csak gázkereskedők jelenhetnek meg, hanem végfelhasználók is teljesítési segéd vagy központi vevő segítségével.

Az első tenderkör 2023. április 25-én indul, a vevői igényeket 2023. május 2. 18:00-ig lehet megadni.

AggregateEU platform és szabályai

Az AggregateEU platformot az EU hozta létre a földgázkereskedelmi beszerzések eu-s szinten történő aggregálása és hatékonyabbá tétele érdekében. A platform nem helyettesíti a meglevő gázpiaci platformokat (tőzsdék, brókerek), hanem azt kiegészítve jelenik meg a piacon. A tagállamoknak kötelezettséget vállaltak arra, hogy – kisebb kivételekkel – a betárolási kötelezettségük 15%-át megjelenítsék majd a platformon – bármiféle vételi kötelezettség nélkül. Igazából az egész platform erről szól – bárminemű kötelezettségvállalás nélkül egy lehetőség a vevők és eladók számára, hogy megtalálják egymást (ezért is emlegetik egyes szereplők nem túl hízelgő módon gázpiaci tinderként). Fontos szabály, hogy nem kizárólag földgázkereskedők, hanem közvetlenül végfelhasználók is egy ügynök/teljesítési segéd (Agent on Behalf) vagy központi vevő (Central Buyer) segítségével.

Az Aggregate-EU főbb szabályai
  • A platform célja hogy az EU-ban a földgázvevői és -eladói érdeklődést a lehető leghatékonyabban kapcsolja össze.
  • Érdeklődést bármelyik fél tehet ajánlati szerződéses kötöttségek nélkül.
  • Ajánlatadási kört kéthavonta rendeznek az év végéig
  • Ajánlatokat a tárgyhót követő második hónaptól kezdődően egy évre lehet megadni havi bontásban.
  • A vevői ajánlatnál/érdeklődésnél csak mennyiséget szükséges megadni, az eladói ajánlatnál (indikatív) árat is
  • Két típusú termékre lehet igényt benyújtani – Virtuális LNG-re és nemzeti gázkiegyenlítő pontra
  • Virtuális LNG szabályai:
    • A Virtuális LNG két régiós termékre bomlik – Észak-nyugat és Dél-kelet
    • Minimum vevői mennyiség 300 GWh/hó (kb. harmad LNG-hajónyi)
    • Vevőnek rendelkeznie kell fizikai kapacitással valamely LNG-terminálon és szállítóvezetéki kapacitással az onnan való elszállításhoz
    • Eladók a két régióra aggregált kereslet megismerése után fixáras ajánlatot tehetnek átlaluk választott mennyiségre
  • Nemzeti gázkiegyenlítő pontok (angol rövidítés NBP) esetén:
    • Vevő meghatározza, hogy melyik országban kíván vásárolni
    • Az országoknál összesen 26 pont egyikéből lehet választani (összes EU-s ország, ahol van gázforgalom + néhány szomszédos ország, mint Ukrajna és Szerbia is.
    • köztük van a magyar virtuális gázkereskedelmi pont, az MGP
    • Minimum vevői mennyiség 5 GWh/hó
    • Eladók az országokra aggregált kereslet megismerése után TTF tőzsdéhez indexált ajánlatot tehetnek általuk választott helyszínre és mennyiségre.
Az ajánlatadások rendje

Az ajánlatadások tervezett időbeli lefolyása az alábbi ábrán látható (D a napok számát jelenti)

  1. Első körben a vevők adják meg a fenti szabályok (terméktípus, időbeli bontás, helyszín stb.) szerint a mennyiségeket, amire vevői igényük van
  2. Az EU ezt követően összegzi az igényeket, amit publikál a honlapon
  3. A publikálást követően adhatnak az eladók ajánlatokat (terméktípus, időbeli bontás, helyszín alapján külön-külön)
  4. központi szerv feldolgozza az ajánlatokat, és a párosítja a vevői és eladói igényeket (eladóknál mindig az alacsonyabb ár élvezi a prioritást)
  5. Párosítás (matching) után a felek bilaterális tárgyalásokba kezdenek, ahol meg kell állapodniuk minden szerződéses részletben, mint pontos ár, fizetési és garanciafeltételek, szerződéses keret, stb.
  6. A szerződéses megállapodásra nincs kötelezettség – könnyen lehet hogy nem vezet eredményre (mivel az ajánlatadáskor a másik fél kilétét nem tudja a szereplő, és az árat is csak egyik oldal ad, ezért természetesen nem is működhet ez másként)
  7. Az esetleges megállapodásról az EU felé riportálnak a felek (ez amúgy is kötelező az eu-s REMIT szabályozás miatt), amiről anonim részleteket az EU transzparencia keretében publikál.

Tehát nagyon fontos elem, hogy az egész folyamat a kétoldalú tárgyalások facilitálására van – mivel nincs egy központi klíringház, és az ajánlatadáskor nem tudják egymás kilétét a felek, valamint a vevői oldalon ár sincs megadva, ezért semmiféle kötelezettséget nem jelent a részvétel.

Az első tenderkör 2023. április 25-én 9:00-kor indul. Ebben a körben 2023. júniusa és 2024. májusa közötti igényeket lehet bejelenteni, a vevői igények leadására 2023. május 2 18:00-ig van lehetőség. A regisztráció április 20-ig volt nyitva.

FINANSZÍROZÁSI és Garanciaszabályok

Manapság az egyik a gázpiaci tárgyalások neuralgikus pontja a finanszírozás (előrefizetés vagy utólagos fizetés, stb) és garancia (teljesítési garanciák, bankgarancia, pénzügyi letét stb) kérdése. Központilag nincsenek definiálva szabályok, a piaci szereplőkre van bízva az erről való megegyezés.

Az EU azzal igyekszik a megállapodásokat elősegíteni hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nyújt – még meg nem határozott – szolgáltatásokat az AggregateEU-n kötött tranzakciókhoz. Az EBRD a kelet-európai térséget fedi le, így Magyarországot is. A tárgyalások folynak a konkrét részletekről.

Végfelhasználók lehetőségei – Agent on Behalf és Central Buyer

Az EU célja, hogy a platformot ne csak gázkereskedő szervezetek, hanem végfelhasználók is használni tudják. Épp ezért hozott létre két terméket, az Agent on Behalf és Central Buyer intézményét.

A Central Buyer (központi vevő) annyit jelent, hogy a végfelhasználó megbízza a gázkereskedőt, hogy a platformon vegye meg a végfelhasználó mennyiségét, és azt normál gázszolgáltatási szerződés keretén belül értékesítse számára. Ebben az esetben a végfelhasználónak nem kell regisztrálnia a platformon.

Az Agent on Behalf (ügynök/teljesítési segéd) annyit jelent, hogy a végfelhasználó regisztrál a honlapon, és “saját számlára”, saját szerződést kötve vásárolja a gázt a platformon eladótól. Ehhez szüksége van egy gázkereskedőre, aki portfóliómenedzser teljesítési segédként a vásárolt földgázt elszállítja a vevő felhasználási helyére, illetve ellátja az ezzel járó gázpiaci feladatokat (rendszerhasználat, kiegyenlítés, stb.). Azonban magáért a gázért a platformon eladó cég felé fizet.

A végfelhasználók ügynökeként vagy központi vásárlójaként fellépő gázkereskedelmi szereplők az alábbi honlapon található (köztük a Wattlerrel – amennyiben érdekli az ezzel kapcsolatos szolgáltatásunk, keressen minket az itt található elérhetőségeinken).


Amennyiben kérdései vannak a fentiekkel kapcsolatban, írjon bátran az [email protected] -ra, hívjon minket a +36708508993-as számon, vagy írjon itt a jobb alsó sarokban chat-en!

A fenti bejegyzés nem minősül jogi és pénzügyi tanácsadásnak, csak tájékoztató jelleggel készült.