Szezonális kapacitáslekötés – kihalófélben. Új szabályok 2019. október 1-től!


Az Energetikai Hivatal (MEKH) 2019. április 12-én kiadott rendelete újabb, jelentős változásokat hoz a szezonális kapacitáslekötés szabályaiban. Röviden: 2019. október 1-től a szezonális lekötés a szállítói hálózaton megszűnik, az elosztóknál bár megmarad, de jelentősen drágul. Az október, novemberi és decemberi használat napi extraköltsége az éves díj 2/365, 3/365 illetve 5/365-ét teszi majd ki, ami önmagában drágább mint a normális napi lekötés az adott időszakokban.  Végeredményben kevés esetben éri meg ezt a kapacitástípust választani. Egyetlen jó hír, hogy igazolásra sincs többé szükség. Cikkünkben ismertetjük a pontos változásokat, illetve rövid elemzésben mutatjuk be az új szezonális kapacitás költség-összehasonlítását.

Szezonális kapacitás, a kihalófélben levő állatfaj. Röviden így tudjuk összefoglalni a legutóbbi törvényi változást, amit a 2019. április 12-én megjelent 4/2019. (IV. 12.) MEKH rendelet hozott a földgáz kapacitáslekötések szabályozásába. A szezonális kapacitás (hivatalos nevén a nem téli fogyasztási időszaki kapacitástermék) leginkább a mezőgazdasági vállalatoknak, azon belül is szárítóknak teremtett lehetőséget arra, hogy a tipikusan nyáron és ősszel zajló terményszárításhoz szükséges földgáz-teljesítményt költséghatékonyabban tudják beszerezni. Az utóbbi időben évente jöttek ki új szabályok (ld. tavalyi módosításokat itt), amelyekről összességében az a törvényalkotói szándék rajzolódik ki, hogy ezt – az amúgy ismereteink szerint csak Magyarországon használatos kapacitásformát – fokozatosan kivezessék a magyar gázpiacról. Effelé tettek most egy öles léptet.

Az alábbiakban először összefoglaljuk az új rendelettel bekövetkező változásokat, később sorra vesszük azokat az elemeket amik megmaradnak, végül elemzésben ismertetjük az optimális kapacitás-tervezési stratégiát.

Változások 2019. október 1-től a szezonális lekötés szabályaiban

 

1. Megszűnik a szezonális igazolás.

Az egyetlen jó hír. A 2019/20-as gázévre vonatkozóan (és azt követően) nincs többé szezonális igazolásra szükség, bárki foglalhat ilyen típusú kapacitást azokra a felhasználási pontokra, ahol

  • nem alapdíjas a felhasználó (tehát legalább 20 m3/óra névleges kapacitás tartozik az adott POD-hoz),
  • a téli fogyasztási időszakra lekötött éves és negyedéves legnagyobb összkapacitás legfeljebb fele a  nem téli fogyasztási időszakra lekötött legnagyobb kapacitásnak.

 

2. Szállítói kiadási pontra a továbbiakban nem lehet szezonális kapacitást kötni, kizárólag az elosztói kapacitásnál marad meg ez a lehetőség.

Ez önmagában is fontos változás, hiszen normál esetben elhelyezkedéstől és mérőnagyságtól függően (ld. összefoglaló cikkünket a kapacitásdíjakról) a felhasználó által fizetendő fix havi rendszerhasználati díjak harmadát-felét kitevő szállítói kapacitásoknál teljes mértékben a normál kapacitásmechanizmusokkal kell kalkulálni és tervezni. Ez természetesen drágulást okoz.

 

3. Az októberi, novemberi és decemberi használat addicionális díja drágul, drágább, mint a normál téli napi kapacitás költsége. 

Az alábbi táblázat foglalja össze az alap szezonális kapacitásdíjon túl, negyedik negyedéves használat után fizetendő díjakat:

hónap régi napidíj új napidíj
október 1/365 2/365
november 2/365 3/365
december 3/365 5/365

A drágulás jelentős. Fontos, már korábban is létező szabály, hogy a napidíj számítási alapja minden gáznapra számolva a teljes szezonális lekötött kapacitásmennyiség, amennyiben a rendszerüzemeltető által allokált napi óracsúcs meghaladja az adott időszakra lekötött nem szezonális (téli) kapacitást. Tehát ha a felhasználó akár csak 10 m3/órát használ egy példának okáért 200 m3/órás szezonális kapacitásból, aznapra köteles megfizetni a napidíjat a teljes 200 m3/h-ra számolva.

Ha az ár tekintetében összehasonlítjuk a fenti napidíjakat az egyes hónapokra érvényes normál napi kapacitásdíjat (ld. lenti táblázat), meglepő konklúzióra jutunk: a szezonális napidíj minden esetben magasabb a normál téli napi lekötés díjánál!

Szezonális napi díj Szezonális minden nap használva Normál napi kapacitás díja Normál havi kapacitás díja Napok száma, amitől megéri a havi kap.
okt 2/365=0,55% 17,0% 0,48% 9% 17
nov 3/365=0,82% 24,7% 0,80% 15% 19
dec 5/365=1,37% 42,5% 1,17% 22% 16

Tehát jobban jár a rendszerhasználó, ha naponta külön leköti a szükséges kapacitást, mintha a szezonális kapacitását használná. Sőt, tekintve a fent ismerertetett vetítési alapot (mindig a teljes kapacitás), azon gáznapok tekintetében, amikor – hónaptól függően – legfeljebb a szezonális kapacitás 26-29%-át hasznosítja a felhasználó, kevesebbe kerül megtéríteni a kapacitástúllépésért fizetendő pótdíjat((a pótdíj a mindenkori napidíj 4-szeresét teszi ki)), mint a szezonális napidíjat!

Ennyi szigorítás után már korántsem meglepő, hogy a továbbiakban nem követeli meg a Hivatal az igazolást. De arról bővebben lentebb.

 

Mi marad változatlan?

A kapacitástípus szabályozása az alábbiak tekintetében változatlan:

  • A szezonális kapacitás alapdíja továbbra is az éves rendszerhasználati díj 5%-a, amit a nyári (április és szeptember közötti) használat után nem terhel semmi extra költség.
  • Amennyiben szezonális kapacitást használja a rendszerhasználó -5 foknál hidegebb középhőmérsékletű napon vagy a január-március időszakban, úgy a teljes normál éves kapacitásdíjat ki kell fizetni a túllépés mértékére vonatkozóan (ami ugyancsak jóval drágább mint a normál kapacitástúllépési pótdíj).
  • A szezonális kapacitást igénybe vevő felhasználási hely tekintetében az  érintett átadási-átvételi ponton a  téli fogyasztási időszakra lekötött éves és negyedéves legnagyobb összkapacitás legfeljebb fele a  nem téli fogyasztási időszakra lekötött legnagyobb kapacitásnak. Ha ezt a szabályt megszegi a felhasználó, akkor visszamenőlegesen köteles kifizetni az éves kapacitásdíjat a teljes kapacitásra, valamint még +50% pótdíjat. Tehát mint eddig is, érdemes vigyázni.

 

Kinek éri meg ezután szezonális kapacitás kötni? Szinte senkinek.

A szezonális kapacitást két dolog miatt szerették használói: olcsó volt és kényelmes. Utóbbi azért, hiszen nem kellett előretervezni a rendelkezésre álló gázteljesítmények kihasználását, azt, hogy az adott szezonban melyik hónapban, milyen hosszan és erősséggel szükséges begyújtani a szárító gázégőit. Hiszen erre volt a szezonális kapacitás – negyedik negyedévben extraköltséggel járt, amit utólag számoltak és számláztak, de ez elviselhető volt. Mivel most, az olcsóság teljesen megszűnik, ezért kimondható: a szezonális kapacitás jelentette kényelem ugyancsak egy drága luxussá vált.

Sőt, akár azt is mondjuk, hogy a kényelem is megszűnt, hiszen függetlenül a felhasználó elosztói kapacitásokat érintő választásától, a szállítói kiadási pont tekintetében (ami az összkapacitásdíj fele-harmada) mindenképpen szükség lesz a pontosabb tervezésre, előrejelzésre!

Kinek éri meg mégis?

Kimondható: minimálisra szűkült azok köre, akinek megéri szezonális kapacitást foglalni. Mi azoknak ajánljuk a szezonális kapacitást, aki

  • Akik szigorúan kizárólag nyáron, az április-szeptemberi időszakban folytatnak jelentős földgázteljesítményt igénylő tevékenységet, akkor viszont hosszú időszakot felölelve, vagy
  • ha a negyedik negyedévben használnak is, azt viszonylag rövid időre veszik igénybe és jóval előre kiszámítható órai kapacitással teszik azt, és
  • első negyedévben semmiképpen, vagy csak minimális, kiszámítható mértékben használnak földgázt.

A fentieket olvasva felmerülhet a gondolat, hogy megoldást jelenthet lecsökkenteni a szezonális kapacitást arra a szintre, ami bizonyosan ki lesz használva. De akkor meg előfordulhat, hogy téli kapacitást kell kötni éves vagy negyedéves időszakra, több mint a csökkentett szezonális teljesítmény fele.. És saját farkába harap a kígyó.

Fontos megjegyezni, hogy a normál kapacitáslekötés menetében a nyári időszak havi kapacitásdíja az éves 3%-a (szemben a szezonális 5%-ával). Tehát ha a felhasználó három nyári hónapban kívánja kihasználni a kapacitásait, négy százalékponttal fizet többet – ami 100 m3/órás kapacitás esetén összesen 25-35 ezer forint pluszköltséget tesz ki -, miközben megszabadul a téli napi- és pótdíjak veszélyétől. Úgy gondoljuk, hogy ez mindenképpen megfontolandó opció!

 

Mi a teendő?

Ha már megkötötte a következő gázévre a szerződését

Számíthat rá, hogy új gázkereskedője megkeresi a változások miatti szerződésmódosítással – ami minden esetben rendszerhasználati díjak növelésével fog járni. Ami rendben is van – hiszen jó esetben az előre fizetett díjak emelkedése után nem kell utólagos napidíjakat fizetni, azonban legyen résen! Ne engedje, hogy kereskedője megpróbálja a teljes szezonális kapacitás mértékéig kiszámlázni a normál éves (téli) kapacitásdíjat. Tartsa észben az alábbiakat:

  • A kereskedők még nem kötöttek le semmiféle kapacitást a jövő évre vonatkozóan, hiszen ennek határideje 2019. augusztus 5.
  • Nincs az az épeszű földgázkereskedő, aki a korábban szezonális lekötéssel érintett teljesítményeket teljes évre vonatkozóan foglalná le (erről ld. lejjebb).

Tehát minden oka megvan arra, hogy alapvetően tárgyalják újra a gázszerződés rendszerhasználati díjait. Nem lesz könnyű menet – hiszen  szerződéses kötelezettség köti mindkét felet, és a fenti szabályváltozás olyan szinten bolygatja meg a korábbi rendszert, hogy nincs magától értetődő módosítás. Ha kérdése van, vegye fel szakreferensével, vagy velünk a kapcsolatot!

Ha a tendereztetés előtt áll

Testre szabott megoldásért konzultáljon a potenciális gázkereskedőjével. A jó kereskedő feladata az, hogy minél rugalmasabban és optimálisabb kapacitáshasznosítással szolgálja ki ügyfeleit – azonban fontos a partnerségi viszony, a folyamatos kommunikáció. Fontos tisztázni, hogy vállalja-e a felhasználó, hogy napra előre előrejelezze a felhasználást. Ez azonban nem feltétlenül kötelező! Már az is segít, ha a felhasználó információt szolgáltat a szárítási tervekről, hiszen a több tízéves tapasztalat a felhasználónál gyülemlett fel a szárító használatáról: külső körülmények, termény nedvessége, mennyisége, betakarítás időzítése, stb. – ezek mind segítenek a földgázkereskedőnek, hogy onnantól ő optimalizálja a portfóliót.

Érdemes tisztázni, hogy egy havi fixdíjban állapodnak meg, ami mindenképpen változatlan marad, vagy vállalja-e a felhasználó – egy alacsonyabb havidíj fejében – hogy a későbbi havi és/vagy napi kapacitáslekötések költségét később téríti.

Mivel a szabályváltozás friss, ezért valamennyi időre szükség lesz, amíg az optimális megoldások megszületnek – mi a Wattlernél már dolgozunk az ideális konstrukción ügyfeleink részére. Amennyiben kíváncsi, kérje ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot velünk!


A fentiek nem tekinthetők jogi állásfoglalásnak. Amennyiben további kérdése, problémája van a szezonális kapacitások szabályaival kapcsolatban, kérjük keresse kollégáinkat +36708508993-as számon, az [email protected] címen, vagy a jobb alsó sarokban található chat-ikon segítségével!