Megjelent a vállalati beruházási támogatás 2021. évi kiírása


A Nagyvállalati Támogatási Program keretében a Kormány vissza nem térítendő támogatást nyújt a feldolgozóipar, építőipar, raktározás, tárolás, illetve nagy- és kiskereskedelmi ágazatok közép- és nagyvállalatai részére. A támogatás alapvetően technológiai korszerűsítésre, vagy kapacitásbővítésre nyerhető el, ám a COVID-19-járvány kedvezőtlen gazdasági következményei miatt ideiglenesen  bővítő/pótló beruházások támogatása is lehetséges.

A támogatás azon magyarországi székhelyű közép- és nagyvállalatok számára érhető el, amelyek átlagos éves statisztikai létszáma a projekt befejezését követő második évben eléri a 150 főt. ((Külföldi kapcsolt vállalkozásoknál a Magyarországon foglalkoztatottak létszámának meg kell haladnia az 50 főt.))

A legkisebb támogatható projektméret 100 millió Ft, illetve a beruházáshoz nyújtható támogatás összege el kell, hogy érje az 50 millió forintot. (Az elnyert végleges támogatási intenzitás az egyes projektek esetén a bírálóbizottságon múlik.) A pályázóknak az elszámolható költségek legalább 25%-át saját forrásból vagy állami forrásnak nem minősülő forrásból kell biztosítania.

A beruházásban a gépek beszerzési költsége az elszámolható költségek legalább 25%-át kell adja, és az infrastrukturális és ingatlan beruházás aránya nem haladhatja meg a költségek 75%-át.

Főbb támogatási feltételek

  • A fejlesztendő tevékenységnek az alábbi ágazatok valamelyikébe kell tartoznia: feldolgozóipar, építőipar, raktározás-tárolás, nagykereskedelem és kiskereskedelem,
  • Szükséges 3 lezárt üzleti év, illetve, hogy a támogatási igény benyújtását megelőző lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója szerinti mérlegfőösszeg meghaladja a projekt elszámolható összköltségét,
  • A beruházásnak átlagos éves nettó árbevétel növekedést kell eredményeznie a beruházás megkezdését megelőző üzleti évhez képest.

Milyen projektek támogathatók?

Két fő kategóriában osztották az érintett támogatásokat:

  1. Induló vagy új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló beruházások támogatása
    Ebben az esetben a támogatási kérelemnek technológiai korszerűsítésére, kapacitásainak bővítésére kell irányulnia.Regionális beruházási támogatás jogcímen az Észak-Magyarország, Észak és Dél-Alföld, Közép, Dél és Nyugat-Dunántúl régiókban van lehetőség. A Közép-magyarországi régió támogatható települései kerülhetnek be a támogatotti körbe, ((az Atr. 25.§ (1) bekezdés da)-db) alpontjai szerinti településein Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Sződliget, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés, Verőce, Verseg és Zebegény településeken 35%, valamint
    Piliscsaba és Pilisjászfalu településeken 20%)) de csak csekély összegű támogatási mértékben (max. 200 ezer euró támogatás).  
  2. Bővítő vagy pótló beruházások támogatása ideiglenes jelleggel, a COVID-19-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítés céljából
    Ebben az esetben a támogatási kérelem nemcsak technológiai korszerűsítésre és kapacitásbővítésre, hanem a meglévő kapacitások fenntartására, felújítására is irányulhat.

A támogatás azon nagy- és középvállalkozások részére nyújtható, amelyeknek a koronavírus-járvány miatt, az értékesítés nettó árbevétele vagy a megrendelési állományának értéke legalább 25%-kal, önhibájukon kívül visszaesett, de 2019. december 31-én még nem nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak.

Ennek a támogatás típusnak a teljes összege vállalkozásonként – az adott tagállamban lévő vállalkozás kapcsolt vállalkozásait is figyelembe véve – nem haladja meg a 1 800 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

Megemlítendő, hogy  – az elszámolhatósági szempontok figyelembevétele mellett – egy a korszerűsítésre vonatkozó támogatás akár kombinálható lehet az energiahatékonysági beruházásoknál elérhető tao-kedvezménnyel((A gyakorlatban ez a nagyvállalatok esetére nem alkalmazható, de pl. egy vidéki székhelyű középvállalkozás az 50%-os támogatási intenzitás mellett a végsőenergiamegtakarítás kimutatása esetén a beruházási érték további 5%-a visszaigényelhető a társasági adóból)),  vagy létező, auditált energiamegtakarítás kimutatását követően a megtakarítás támogatás alá nem eső része értékesíthető az energiahatékonysági kötelezetti rendszeren (EKR-en) belül.

A támogatási előleg maximális mértéke a megítélt támogatási összeg 100%-áig terjedhet, a pályázat beadására 2021. július 31-ig van lehetőség. A támogatás keretösszege 25 milliárd Ft.

A pályázati kiírás teljes szövege itt érhető el.