Kivezetik az autókra vonatkozó TAO-kedvezményt


Az energiahatékonysági beruházások TAO-támogatásának bevezetése óta számos hagyományos meghajtású, hibrid és elektromos jármű megváráslásakor vették igénybe vállalkozások a TAO-kedvezményt. Ezt a gyakorlatot készül megszüntetni az Országgyűlés honlapján elérhető törvénytervezet, mely a kihirderdetést követő 31. nappal válik majd hatályossá.

(Frissítés: A TAO-tv. módosítása 2020.december 27-én lép hatályba, tehát ezt követően induló beruházásnál nem lehet gépkocsi vásárlásra felhasználni az adókedvezményt.)

A tervezet szerint a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/E. § (8) bekezdése egy újabb ponttal egészül ki, amely alapján a beruházás adókedvezménye nem vehető igénybe személygépkocsi (beleértve az elektromos személygépkocsit is) vásárlása esetén. Kivételt képez a jogszabályban meghatározottak szerinti nagy rakodóterű személygépkocsi (a vegyes használatú, azaz átalkítható rakodóterű, 2500 kg-ot meg nem haladó együttes tömegű  személygépjármű).

(Frissítés: A végleges törvényszöveg alapján a támogatásra jogosult gépjármű lehet kettőnél több utas szállítására alkalmas, de rakódótérré átalakítási lehetősége szükségszerű.)

A pályázati úton történő támogatás lehívást e szigorítás nem befolyásolja, de a vállalati adókedvezmény nem lesz igénybe vehető a továbbiakban.

A törvény tervezetetet 2020.október 13-án nyújtották be és várhatóan még októberben tárgyalják.