KKV-k fejlesztésére irányuló feltételesen vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni


A GINOP Plusz 1.2.3-21 kódszámú felhívás keretében újra támogatási program nyílt a KKV-k számára tevékenységük fejlesztésére. A támogatás keretében lehetőség nyílik többek közt technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése és  megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása Budapesten kívül az ország egész területén. A támogatás feltételesen vissza nem térítendő, a feltételeket cikkünkben részletezzük.

A GINOP Plusz támogatás nagy népszerűségnek örvend az elmúlt időben, most egy újabb benyújtási szakaszt ismeretünk.

Támogatható tevékenységek

A pályázat keretében kötelezően megvalósítandó technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésén túl az alábbiakra lehet támogatást kérni, melyek közül 1 kiválasztása kötelező:

 1. Tanácsadás (max. 20%)
 2. Képzés (max. 20% és max. 5 millió forint)
 3. Információs technológia-fejlesztés (max. 20%)
 4. Megújuló energia beruházás, aminek célja a termelési folyamat vagy létesítmény energiaellátása (a támogatási összeg max. 50%-a)
   • 5 kWp névleges teljesítményt meghaladó napelemes rendszer telepítése az épület és a benne zajló folyamatok ellátása céljából,
   • Napkollektoros rendszer telepítése
   • Brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési és HMV igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából
   • Hőszivattyú rendszer telepítése
 5. Tevékenység végzésével összefüggő infrastrukturális és ingatlan beruházás (max 70%)ingatlan építés vagy bővítés, ingatlan átalakítás, ingatlan korszerűsítés, amely a következőket tartalmazza:
   • Homlokzati és vízszintes szigetelés
   • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászárók cseréje
   • Épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek komplex korszerűsítése
   • Világításcsere
   • Árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
   • Tetőszerkezet újjáépítése

Nem támogatható meglévő megújuló energiatermelő rendszer bővítése, jövedelemszerzésre irányuló napelemes rendszerek telepítése és napelemes rendszer telepítése pala tetőre.

Extra támogatási lehetőség az EKR igénybevételével

2021. január 1. óta él az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), mely kötelezi  az energiaszolgáltatókat, hogy energiamegtakarítást érjenek el a végfelhasználók körében. (Az EKR rendszerről itt olvashat.)

Energiahatékonysági beruházások esetén – ami a pályázat szempontjából a napkollektoros vagy hőszivattyú rendszer telepítését, vagy az energiahatékonyságot okozó technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzését, illetve épületkorszerűsítést jelent – a beruházó az energiamegtakarításának hiteles igazolásával és EKR-ben történő értékesítésével tovább csökkentheti a pályázat önerejét.

Példaszámítás:

100 m2 fűtött alapterületű épület (10*10*3) külső falainak és zárófödemének szigetelése mértékegység
Kőzetgyapot hőszigetelő lemez esetén elszámolható költség a pályázat szerint 3300 ezer forint
EKR értékesítési ár (pl.)* 5000 Ft/GJ
Teljes energiamegtakarítás 120 GJ megközelítőleg
Önerő 30% Önerő 50%
Költség 990 1650 ezer forint
Elszámolható energiamegtakarítás 36 60 GJ megközelítőleg
Becsült EKR bevétel* 180 300 ezer forint
Összköltség EKR-rel 3120 3000 ezer forint

*becslés, melytől eltérő árazás az EKR piacon a keresleti-kínálati viszonyoknak megfelelően kialakulhat

Benyújtási szakaszok

1. benyújtási szakasz: január 19. 15:00 – 2022. január 26. 12:00

Ebben a szakaszban kizárólag a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, Dél-Alföldön megvalósuló projektek pályázhatnak. Maximális támogatási intenzitás 70%.

2. benyújtási szakasz: január 27. 15:00 – 2022. február 3. 12:00

A második szakaszban pedig a közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, Pest megyei régiók nyújthatnak be támogatási kérelmet. Maximális támogatási intenzitás 50%.

Milyen esetben nyújthat be KKV támogatási kérelmet?

 • Rendelkezik legalább 1 lezárt üzleti évvel,
 • 2020-ban legalább 3 főt foglalkoztatott,
 • Nem KATÁ-s vállalkozás,
 • A beruházást, fejlesztést nem Budapesten valósítja meg.
 • Amennyiben 2014 és 2019 között GINOP vállalkozásfejlesztési prioritásban részesült, a 2018. és 2019. évi bruttó hozzáadott érték ((BHÉ = Értékesítés nettó árbevétele + Aktivált saját teljesítmény – Anyagjellegű ráfordítások)) pozitív.
 • Hogyha a 2014-2019 közötti GINOP támogatási összeg a vállalkozás éves árbevételét meghaladta, akkor a 2018-2020. közötti időszakok bruttó hozzáadott érték növekedésének el kell érnie a GDP növekedés értékét, tehát 5,25 %-ot.

Támogatásra nem jogosultak

 • Konzorciumok,
 • december 31-én nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősülő vállalkozás ((37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet alapján)),
 • Dohány és dohánytermékkel, szállás és fürdőfejlesztéssel, akvakultúrával kapcsolatos beruházások,
 • Olyan mezőgazdasági termék feldolgozó vagy forgalmazó vállalkozások, akiknél – a támogatás összege a mezőgazdasági termékek ára vagy mennyisége alapján kerül rögzítésre, vagy a támogatás az elsődleges termelőknek történő teljes vagy részleges továbbítástól függ.

Támogatási összeg, intenzitás

A pályázat során kiosztható keretösszeg 100 milliárd forint, amiből 80 milliárdot az első pályázati szakaszban osztanak ki. A maradék 20 milliárd forint (és az első szakasztól megmaradó összeg) a második szakaszban osztható ki a közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, Pest megyei régiókban megvalósuló pályázatoknak.

A támogatásban részesülő projektek száma a várakozások szerint 800-2500 darab.

Egy pályázaton minimum 30 %-os önerő mellett legalább 10 millió, legfeljebb 200 millió forint érhető el, ami előlegként teljes egészében felvehető. A pályázat visszatérítendő, ám részben vagy egészben vissza nem térítendővé válhat a pályázat eredményességének fejében.

A projekt megvalósítására a támogatói okirat hatályba lépésétől számított 2 év áll rendelkezésre.

Eredményesség mérése

A pályázati összeg vissza nem térítésének függvénye az egy alkalommal mért eredményesség a beruházást követően, aminek feltételei:

A bruttó hozzáadott értéknek a vizsgált időszakok közötti növekedése a GDP növekedéssel arányos

Teljesíti a lentebb felsoroltak közül az egyik vállalkozói tudásbővítést célzó programot:

  1. Részt vesz legalább három különböző, a Modern Mintaüzem Program keretében regisztrált mintaüzem-látogatáson.
  2. Mintaüzemként részt vesz a Modern Mintaüzem Program megvalósításában és legalább 30 db vállalkozót fogad látogatóként
  3. Az IFKA Nonprofit Kft. által validált zöldítési tervvel vagy ökocímkével rendelkezik
  4. Igénybe veszi az Evolúció – Megújuló Vállalkozások Program cégátadás vagy e-learning szolgáltatását
  5. Igénybe veszi az Országos Vállalkozói Mentorprogram valamely szolgáltatását
  6. Igénybe veszi a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) valamely vállalkozásfejlesztési szolgáltatását
  7. Részt vesz a Modern Vállalkozások Programjának legalább kettő eseményén és/vagy a Program keretében Digitális Fejlesztési Koncepciót (DFK), vagy Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV) minősítést szerez

Hatékonyan hajtja végre a projektet a vállalat, tehát a visszamérés időpontjáig legfeljebb 3 alkalommal kerül benyújtásra a Kedvezményezett által módosítási igény.

 

A GINOP Plusz támogatási forma keretében eddig összesen 4892 beérkező pályázatot regisztráltak, ami 565 milliárd forint támogatási igényt jelent. A pályázatot igénylők mindössze 35%-a jutott támogatáshoz az eddigi kiírásokon, így a mostani pályázaton is nagy túljelentkezésre lehet számítani.

A pályázat teljes szövege, illetve a részletes feltételek itt tekinthetők meg.

 


 

Amennyiben a pályázat és az EKR lehetőség felkeltette érdeklődését, illetve energiahatékonysági beruházásban gondolkozik írjon emailt az [email protected] -ra vagy itt a jobb alsó sarokban chat-en, hívjon minket a 06-70-8508993 számon!