Földgáz árfixálási rendelet egyes állami, önkormányzati, egyházi intézményeknek


2023. január 20-án jelent meg a 12/2023. (I. 20.) Korm. rendelet, amely egyes állami, önkormányzati, egyházi intézmények földgázbeszerzési szerződésében törvényileg nyitja meg az földgáz árának fixálási lehetőségét. Ezt módosította később a 15/2023. (I. 25.) Korm. rendelet.

A 12/2023. (I. 20.) Korm. rendelet innen tölthető le, a 15/2023. (I. 25.) Korm. rendelet innen. részletei az alábbiakban olvasható:

Érintettek köre

Az érintettek pontos meghatározása a rendelet 1.§-ben olvasható, röviden:

 • költségvetési szerv,
 • állam vagy helyi önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaság
 • a helyi önkormányzat és az általa fenntartott költségvetési szerv,
 • egyházi jogi személy, közszolgáltatást nyújtó egyházi alapítvány vagy egyesület
 • országos, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzat és az általa fenntartott intézmény
 • 15/2023 Korm. rend ezt kiterjesztette az alapítványi fenntartású egyetemekre, valamint a országos és a helyi nemzetiségi önkormányzat gazdasági társaságaira is.

Lehetőség a földgáz szerződéses árának fixálására

Amennyiben a

 1. fenti intézmény által megkötött,
 2. 2023. március 1. és 2023. szeptember 30. közötti időszakra szóló földgázszolgáltatási szerződés
 3. TTF (holland gáztőzsde) vagy VTP (osztrák gáztőzsde) árindex-alapú, tehát a szerződéses ár másnapi (spot, Day-Ahead) vagy következő havi (Front Month) tőzsdeárhoz kötött (15/2023 Korm. rend. értelmében bármilyen más típusú tőzsdei árindexált termékekre is vonatkozik a fixálási lehetőség)

akkor a felhasználónak törvényileg joga nyílik nyilatkozat megtételével az árat a fenti időszakra fixálnia.

A fixált ár a 2023. február 6-i((nyilatkozattételi határidő – 2023. január 27.-t követi 6. munkanap)) tőzsdei árjegyzések (Settle Price) átlaga az adott hónapokra vonatkozóan. A 15/2023 Korm. rendeletben szabályozott alapítványi fenntartású egyetemekre, valamint a országos és a helyi nemzetiségi önkormányzat gazdasági társaságoknak február 10-i lesz a jegyzésár, többieknek marad a feb. 6.

 1. TTF jegyzésre: lásd itt
 2. VTP jegyzésre: lásd itt
 3. Más tőzsde esetén az adott tőzsde határidős jegyzései alapján((természetesen CEEGEX-nek nincs határidős jegyzése, a magyar gázt a jövőre vonatkozóan HUDEX-en lehet kereskedni, de ez apró technikai hibája a rendeletnek))

Az első két esetben esetben az érintett hónapokra, aztán a “3 months” fülre kell kattintani a Settle Price-diagram eléréséhez:

TTF Settle Price január 20-ra a fekete négyzetben látható. Ezt, és a többi hónapot kell majd nézni február 6-ra vonatkozóan

Nyilatkozattétel menete és határideje

Az árfixálási lehetőség igénybevétele nem automatikus, arról a felhasználónak nyilatkoznia kell a földgázkereskedőjénél. A nyilatkozatot a földgázkereskedő által e célra biztosított elektronikus felületen keresztül, a felhasználó e-mail-címének megjelölésével és a földgázkereskedő által megadott, jogosultság fennállását igazoló, kitöltött űrlap csatolásával tehető meg, a más módon megtett nyilatkozat, igazolás érvénytelen. A nyilatkozattétel határideje a rendelet hatálybalépését (január 21.) követő 5. munkanap végéig, tehát 2023. január 27. vége.

A részletekről tehát a földgázkereskedőnél kell érdeklődni.

Fontos megjegyezni, hogy a felhasználó úgy nyilatkozik január 27-ig, hogy a jövőbeli (február 6-i) árat még nem tudja, ami alapján a szerződés márciustól 7 hónapra fixálódik. Ezt figyelembe véve kell a döntést meghozni, hogy a felhasználó kíván-e élni a törvény adta árfixálási lehetőséggel. Illetve van még néhány nyitott kérdés, amit érdemes tisztázni a döntés előtt.

Nyitott kérdések a rendelettel kapcsolatban

Felmerült néhány kérdés, amiben a rendelet nem egyértelmű, ezt minden felhasználónak a kereskedőjével tisztázni érdemes:

 1. A fixált ár árrése (Spread) marad-e a szerződésben az indexált árral rögzített . – a jelen értelmezés szerint marad az eredeit spread.
 2. Hogyan alakul a mennyiségi rugalmasság, tehát a kötbér nélkül átvehető minimum és maximum mennyiség. A földgázszerződések általában más mennyiségi rugalmasságot határoznak meg fix, illetve tőszdeáras elszámolás esetére.
 3. A havi jegyzésárak átlaga havi szerződéses mennyiséggel súlyozott vagy azok súlyozatlan, számtani átlagára számolandó?

Teendő a Wattler ügyfelei számára

A Wattler a magyar gáztőzsde (CEEGEX) alapú tőzsdei áron látja el ügyfeleit. A CEEGEX-árindexű szerződésekre a rendelet a módosítást követően vonatkozik. Minden érintett ügyfelünknek biztosítunk árfixálási lehetőséget, aminek részleteiről a napokban mindenkit tájékoztatunk. Amennyiben ön is az érintett körbe tartoznak, kérjük jelezze a szokásos elérhetőségeinken, hogy biztosan fel tudjuk ajánlani a lehetőséget!