Felmondta már földgáz-szerződését?


Bizonyára tisztában van vele, hogy Magyarországon a gázév október 1-én kezdődik, többnyire a szabadpiaci céges földgázkereskedelmi ellátási szerződések is ehhez a dátumhoz igazodnak. Érdemes azonban elővenni az aláírt papírt még most, március vége előtt. Sok szerződés 6 hónapos felmondási időt köt ki, aminek elmulasztásával a szerződéses viszony automatikusan még egy évre meghosszabbodik, így lemaradunk az versenyeztetés és újratárgyalás előnyeiről. Olvassa el rövid tájékoztatónkat a teendőkről.

A kereskedők, hogy magukhoz láncolják a figyelmetlen ügyfeleket, igyekeznek minél hosszabb felmondási időt meghatározni, nem ritka a 60, 90, sőt akár 180 napos felmondási határidő sem. Ezért érdemes tájékozódni még most, és ha a cégüknél március 31. a határidő, lépni (illetve ha későbbi a dátum, akkor még most beírni a naptárba az emlékeztetőt a határidő előtt). Természetesen az újratárgyalásra pár nap nem elég. De ne aggódjon, két jó hírünk van önnek:

1) Nem szükséges aláírt új szerződés ahhoz, hogy felmondja a régit

Hisz a felmondási idő 180 nap, tehát a szerződés és az ellátás folyik tovább. A lényeg az, hogy cége egy hónappal a szerződés lejárta előtt állapodjon meg az új földgáz-szolgáltatási szerződéséről, hogy bizonyosan beleférjen a kereskedőváltás törvényi határidejébe. Még az sem zárható ki, hogy a jelenlegi kereskedőjével fogja újrakötni a szerződést, hiszen cége, mint fogyasztó, bizonyosan értékes ügyfél számukra. Csakúgy mint bármelyik új szolgáltató számára. Minden a megfelelő módon végrehajtott versenyeztetésen ill. ajánlatkérésen múlik. Amellett természetesen, hogy a most, időben felmondott szerződés lejártával ne legyen megkötve a keze.

2) A földgázpiaci árak újra leszállóágban vannak
A holland gáztőzsde 17/18-as téli időszakra vonatkozó árainak alakulása az elmúlt egy évben. (A holland gáztőzsde (TTF) méretéből adódóan az egyik leggyakrabban használt hivatkozási alap a földgázkereskedelem világában.) Az adatok forrása: theice.com

Elég ránézni a fenti grafikonra, és látszik, hogy – utólag nézve – nem is lett volna jó döntés márciusban újraszerződni. Jelenleg egy folyamatos lefelé mutató trendet látunk a földgáz európai áraiban (a gázárak világának bemutatását egy másik posztunkban olvashatja el). A csökkentés egyik oka az időjárás. A nagyon hideg januári téli időszakot sokkal enyhébb hónapok követték. Másrészt újra fellendülőben van az Amerikából és a világ más országaiból Európába érkező LNG-hajók száma (LNG a hajón szállítható cseppfolyós földgáz). A jövőbe természetesen senki nem lát, én személyesen nem fogadnék olyan alacsony árakra, mint amit 2016 tavaszán tapasztalhattunk, de a trend jelenleg kétségkívül előnyös a fogyasztók, így az ön vállalkozása szempontjából.

Tehát a teendő:
  1. Ellenőrizze a földgáz-szolgáltatási szerződésének felmondási határidejét;
  2. Amennyiben ez mostani dátum, mondja fel szerződését;
  3. Megfelelő időben kezdje el a kereskedők versenyeztetését és árajánlatok bekérését.

Ha úgy érzi, hogy a beszerzési folyamathoz szakmai tanácsara van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. Szakembereink állnak rendelkezésére az energetikai szakreferens-szolgáltatásunk keretén belül (vagy akár külön megállapodás alapján).