Kis lépesek egy energiahatékonyabb világ felé – Halogén vs. LED izzó


2018. szeptember 1-én végleg betiltásra kerültek a halogénlámpák az Európai Unióban. A kereskedők még készleten lévő izzóikat eladhatják, de újabbak beszerzésére már nem kerülhet sor, így szépen lassan az Unió lakossága kénytelen lesz áttérni a LED-es világításra. (Természetesen akadnak kivételek a szabályozás alól – pl. az asztali halogénlápmák, spotlámpák még megúszták a betiltást, de a hagyományos halogén villanykörték el fognak tűnni a háztartásokból.)

Apró módosításnak tűnhet mindez, holott éves szinten az EU becslése szerint éves szinten 48 TWh energiát tudunk megsprórolni ezzel a változással. Csak összehasonlítás kedvéért –  2017-ben Magyarország teljes villamosenergia fogyasztása 45,05 Twh volt! Mindez egyben azt is jelenti, hogy 2025-ig mintegy 15 millió tonna CO2 kibocsátástól óvjuk meg a világot.((Phase-out of inefficient lamps postponed to 1 September 2018))

A halogén izzók betiltása az egyik legjobb példa arra, hogy az egyéni döntések (adott esetben, kényszer hatására ugyan, de mindenki LED izzót vesz a továbbiakban) igenis összeadódnak és nagyban befolyásolják az energiahatékonysági eredményeinket.

kép forrása:  https://i.imgur.com/fdrllcO.jpg