Jogszabályi változások az EMIT kapcsán


A 2019. év végén közzétett jogszabályok[1] több módosítást is tartalmaztak az az energiamegtakarítási intézkedési terv (EMIT) készítési kötelezettséggel kapcsolatban. Ezeket a változásokat foglaljuk most össze.

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a 2015. évi LVII. törvény (Enhat.tv.) értelmében a közfeladatok ellátását szolgáló, közintézmények tulajdonában lévő épületekre EMIT-et kell készíteni minden 5 éves időszakra vonatkozóan. Az EMIT-tel kapcsolatos követelményekről itt olvashat.

Bár a 2019. decemberi Enhat vhr. módosítással egyértelművé vált, hogy nem szükséges EMIT-et, illetve ahhoz kapcsolódó éves jelentést készíteniük azoknak a közintézményeknek, melyek nagyvállalati auditra, illetve szakreferens szolgáltatás igénybevételére kötelezett gazdálkodó szervezeteknek, de így is jóval 10.000 db feletti épület lehet érintett EMIT készítési kötelezettség kapcsán.

A friss jogszabályi változások értelmében 2020-tól a jelentéseket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) kell beadni, a Nemzeti Energetikus Hálózat is a MEKH-hez kerül át. Az éves előrehaladási jelentést is a MEKH ellenőrzi. Az éves jelentéseket az adott évben megvalósult fejlesztésekről, intézkedésekről, a következő év március 31-éig szükséges elkészíteni.

Magyarországon az összenergia felhasználás 40%-a fordítódik épületfűtésre, így nem meglepő, hogy a lakossági ösztönzőkön kívül a korszerűsítés és a felhasználás nyomon követése az önkormányzati, közintézményi területeken is kiemelt szerepet kap. Adminisztrációs szempontból ugyanakkor a közintézmények számára könnyítés, hogy a jövőben az adatszolgáltatási kötelezettség csökken, mivel az áram-, gáz- és távhőhálózatokat üzemeltetők (DSO-k) közvetlenül jelentik le a MEKH felé a felhasznált energiamennyiségeket, ehhez a törvény csak együttműködési kötelezettséget ír elő az intézményvezetők számára.


Amennyiben további kérdésük van az EMIT kapcsán vagy EMIT-et szeretne készítettni, keressék kollégáinkat a honlapon található elérhetőségek bármelyikén!

[1] 2019. évi CI. törvény egyes energetikai tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról ill. a kormány 360/2019. (XII. 30.) Korm. rendelete a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról