2024 elején indul az EKR hitelesített energiamegtakarítások (HEM) szervezett piaci kereskedelme


A 2023-as EKR kötelezettségek 2024. március 31-i bevallási határideje előtt, (frissítés) 2024 február 27-én elindul az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) hitelesített energiamegtakarítások szervetett piaci kereskedelme a magyar gáztőzsde (CEEGEX) platformján.

2024. február 27-én 10.00-14.00-ig fog zajlani a hitelesített energiamegtakarítások első szervezett piaci aukciója a CEEGEX platformján. A tagfelvételi folyamat január közepén indult, a vevői biztosítékok lekötésének időszaka az aukciót megelőző hét. Amennyiben szervezete részt kíván venni az első szabályozott piaci aukción, érdemes minél előbb megkötnie a tagfelvételi szerződést, mivel a kérelmet február 16-áig lehet beadni.

Fontos kiemelni, hogy 2024-ben lezárt projekteket nem fogad az aukció, amennyiben a projekt átadási dátuma 2023, de a HEM leadása 2024, az befogadható.

EKR bemutatása

2021. január 1-étől bevezetett Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer értelmében a villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi engedélyesek és egyetemes szolgáltatók, valamint a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő gazdálkodó szervezetek kötelesek a két évvel korábban értékesített energiamennyiség arányában számolt energiamegtakarítást elérniük a végső felhasználók körében.

Az energiaszolgáltatók a kötelezettséget több úton teljesíthetik, akár energiahatékonysági beruházásokhoz való hozzájárulással, hitelesített energiamegtakarítási igazolás vagy nem teljesítési járulék (50 000 Ft/GJ) vásárlásával.

Mivel az EKR többletköltséget jelent az energiaszolgáltatók számára, ez sok esetben megjelenik valamilyen módon az energiaárban vagy külön díjtételként a számlán. Az EKR miatt az energiahatékonysági beruházások felértékelődnek. A hitelesített energiamegtakarítás értékesíthető kötelezettek részére vagy kiváltható vele a kereskedő által kiszabott EKR-hez kapcsolódó díjtétel.

Az EKR alapvető tudnivalóiról cikkünkben részletesen írunk.

Az EKR bevezetésétől kezdve mostanáig a hitelesített energiamegtakarítások (HEM-ek) kereskedelme kizárólag tőzsdén kívüli ügyletekben zajlott, bilaterális megállapodásokon keresztül, egyedi szerződéskötéssel.

EKR HEM szervezett piac bemutatása

Mint tudott, eddig a HEM-ek kereskedelme az eladó és vevő egyedi ügyleteivel, bilaterális módon történt, ezért nincs megfelelő piaci információ a HEM-ek piaci értékéről.

Ahhoz, hogy az árjelzések transzparensek, mindenkinek hozzáférhetők legyenek, szükség van egy központi kereskedési platformra, tőzsdére, ahol az ügyletek ilyen formában működnek. Erre a szerepre vállalkozott a magyar gáztőzsde, a CEEGEX.

Az Energiahatékonysági törvény módosításának köszönhetően a hitelesített energiamegtakarítások utólagos érvénytelenítéséből származó felelősség teljes mértékben a hitelesítő auditor szervezeté, tehát az ebből eredő bizonytalanság lekerült a kötelezettek válláról, így a HEM valóban egységesített termékké alakulhatott át – ez alapfeltétele volt a tőzsdei kereskedésnek.

A CEEGEX-HUPX munkacsoportja létrehozta az EKR szervezett piacot, ahol az első aukció még a 2024. március 31-e, a kötelezettségi évzárás előtt le fog zajlani.

Ahogy a sajtóközleményben is áll „A CEEGEX EKR tőzsde bevezetése szerepet vállal az energiaátmenetben, hiszen szervezett és átlátható keretek között zajló kereskedelemre ad lehetőséget nemcsak az energiaszolgáltatóknak (EKR kötelezetteknek), hanem olyan piaci szereplőknek is, akik energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre. A tőzsde így közvetlen ösztönzőként szolgál az energiamegtakarítást eredményező intézkedések számára, így a hazai energiahatékonyság fejlesztéséhez és Magyarország klímacéljainak teljesítéséhez.”

Az alábbiakban pontokba szedve mutatjuk be, amit jelenleg lehet tudni az EKR szervezett piaci platformról:

  • Az EKR tőzsdén nem folyamatos kereskedés lesz, hanem időszakosan, aukciós formában fog zajlani HEM-ek kereskedelme. Jelenleg negyedévente egy aukció van tervben, de a későbbiekben havi szintű árverések is elképzelhetők.
  • Az ajánlatok párosítása aggregált ajánlati görbék alapján fog zajlani, tehát nem gyorsaság alapján, hanem mennyiség és ár alapján lesznek szétosztva a termékek.
  • Az ügyletek nem projekt, hanem GJ alapon köttetnek, tehát egy ügylethez több hitelesítési szám is tartozhat, illetve egy hitelesítés több ügyletben is külön kereskedhető.
  • Az ajánlati mennyiség a MEKH nyilvántartásban zárolásra kerül majd, ha nem történik meg az ügylet, akkor feloldják a zárolást. Tehát csak ténylegesen rendelkezésre álló, már az eladónál bejegyzett HEM-eket lehet majd kereskedni!
  • Az első aukción kétféle termék lesz megkülönböztetve, a 3 évnél rövidebb lejáratú, illetve a legalább 3 éves lejáratú HEM-ek.
  • A kereskedelem minimális egysége 0,01 GJ, az elszámolás Ft/GJ-ban értendő.
  • A felület anonimitást biztosít, tehát a felek nem ismerik egymást, továbbá a szervezett piac árjelző funkciót is ellát. Ezenkívül a vevőknek bizonyos pénzügyi fedezettel kell rendelkezni, hogy vételi ajánlatot adhasson be.
  • Az eladók és vevők között a CEEGEX lát el közvetítő szerepet, a számla kiállítást is ők végzik, továbbá a letéti díj beutalása a kereskedelmi szerződésben kijelölt bankszámlaszámra történik.
  • Eladóként bárki regisztrálhat a tőzsdei felületre, amennyiben szerepel a MEKH nyilvántartásában, tehát van bejegyzett energiamegtakarítása.
  • Kötelezettek és az auditorok vevőként és eladóként is részt vehetnek az aukción. Utóbbiak kizárólag nem megfelelő hitelesítés miatt kiszabott bírság egyenlítésére tehetnek a vételi ajánlatot.

A CEEGEX weboldalán közölték a különböző tőzsdei díjcsomagokat, melyek közül az alapítói csomag az első aukciót követő 6 hónapig érhető el. A díjcsomagok közti átjárás negyedévente lehetséges, mivel a tagsági díj beutalása az adott időszak elején történik.

További információk elérhetők a CEEGEX által feltöltött EKR piaci workshop felvételből, illetve a CEEGEX EKR oldalán. A tőzsdei csatlakozás lehetősége megnyílt CEEGEX oldalán található regisztrációs link segítségével. Január végétől a Piaci és Technikai szabályzatok is elérhetők.

Nyitott kérdések

  • A rendszer jelenleg kizárólag élettartam alapján (3 év alatti és legalább 3 év) különbözteti meg a HEM-eket, így a lakossági vagy közintézményeken végrehajtott energiahatékonysági beruházások megkülönböztetésére, valamint további élettartam megadásra várni kell.
  • A rendszerben kizárólag a hitelesített energiamegtakarítások első jogosultjai vagy a kötelezettek kereskedhetnek, tehát képviselettel (brókerként) még nem lehet kereskedni, vagy aggregátori tevékenységet folytatni.

Amennyiben további kérdései az EKR-ről, írjon nekünk emailt az [email protected] -ra vagy itt a jobb alsó sarokban chat-en, hívjon minket a 06-70-8508993 számon! A fenti írás csak tájékoztató jelleggel készült.