Átállás LED világításra – előnyök és tanácsok


A hagyományos lámpák és világítótestek esetében a LED világításra történő átállás jelentős energia-megtakarítást eredményez, különösen, ha a lecserélt világítás régi. Emellett a LED lámpák élettartama sokkal hosszabb a hagyományos termékeknél, így további megtakarítás érhető el, mivel a lámpák cseréje ritkábban szükséges.

A LED termékeket drágának tartják, azonban ez általános tévedés: bár bekerülési költségük – egyre csökkenő mértékben – magasabb, mint a hagyományos világítási rendszereké, a hozzájuk kapcsolódó hosszú távú költségek a beszerzés után sokkal alacsonyabbak az energiaköltségekhez és karbantartáshoz kapcsolódó megtakarítások miatt. Általánosságban véve a LED termékek előnyökkel járnak.

Megtakarítások LED-világítással

  • 30-50 százalékos energia-megtakarítás a fénycső-világítás lecserélése esetén, valamint a LED világítás két-háromszor hosszabb ideig tart. Például egy 20 wattos LED fénycső általában egy 32 wattos T8-as fénycsövet vált ki.
  • 40-80 százalékos energia-megtakarítás HID rendszerű fényforrás lecserélésekor, a LED világítás ötször-nyolcszor hosszabb ideig tart. Például egy 450 wattos magas helységekbe való halogénlámpa egy 200 wattos hasonló LED termékkel helyettesíthető.
  • Több, mint 80 százalékos megtakarítás hagyományos izzólámpa lecserélése esetén, a LED világítás 20-30-szor hosszabb ideig tart. Például egy 16 wattos LED villanykörte általában egy 100 wattos izzót képes kiváltani.

Hogyan tudjuk a legjobban lecserélni a rendszerünket LED világításra?

Amikor a világítást LED technológiára cseréljük, általánosságban két opciónk van:

  1. Csak az izzók cseréje, az armatúrák megtartásával.
  2. Integrált LED armatúrák felszerelése, amelyek teljes mértékben kiváltják a meglévő fényforrásokat.

Amennyiben csak az izzókat cseréljük ki, az általánosságban olcsóbb, azonban nem érjük el a megtakarítás maximumát, mivel a meglévő lámpatestek kialakítása nem kedvező a LED világítás optimalizálásának szempontjából. Ezzel szemben az integrált LED armatúrák használata esetén a teljes terméket a maximális hatékonyság elérésére tervezték, bár ennek ára magasabb.

Általánosságban elmondható, hogy a csupán az izzókra kiterjedő csere a meglévő épületek esetén a leginkább költséghatékony megoldás, a teljes csere túl drága és zavaró hatású lehet. Az új építmények esetén viszont ajánlott eleve integrált LED armatúrákat beépíteni, mivel az amúgy is kiépítendő világítás költségeit nézve ezek költsége elhanyagolható.

Amikor LED világítási rendszerre váltunk, érdemes szakembert megbíznunk, mivel szükség lehet a meglévő áramkörök átszerelésére, illetve arra, hogy magas létrán vagy emelőn dolgozzunk. Amennyiben maga szeretné elvégezni az átszerelést, az csupán akkor ajánlott, ha a megvásárolt LED lámpák ugyanazokat az aljzatokat használják, mint a lecserélt lámpák, az elektromos áramköröket nem kell módosítani, illetve azok nem helyezkednek el túl magasan a padlótól számítva.

Vajon a LED világítás jó befektetésnek számít költség-haszon szempontból?

A LED világítás anyagi előnyeit legjobban egy példán keresztül mutathatjuk be. Tételezzük fel, hogy egy 200 négyzetméter alapterületű, kisebb üzletet szeretnénk nyitni. A világítás 20 darab, egyenként 125 watt energiafogyasztású fénycsőből áll, de ehelyett használható LED világítás, amely csupán 45 wattot fogyaszt. Ebben az esetben a világítást minden hónapban 200 óráig használjuk, és az elektromos áram átlagos ára €0.15 kilowattóránként.

  • Mivel minden egyes LED armatúra 80 wattot takarít meg, a teljes energiafogyasztás 1600 wattal csökken.
  • Ez havi 200 óra használat esetén 320 kWh energiát, azaz havonta €48 megtakarítást jelent.
  • Egy év alatt a megtakarítás mértéke €576.

Feltételezve, hogy a LED termék ára 100 euróval magasabb, mint a hagyományos fénycső-armatúráé, a teljes projektköltség 2000 euróval emelkedik. Mindazonáltal az éves szinten 576 eurós megtakarítás mellett a megtérülés ideje kevesebb, mint négy év. A piacon a legjobb LED termékek élettartama akár 100 000 óra is lehet, amely több, mint két évtizedes energia-megtakarítást eredményez minimális karbantartási költség mellett, így a megtérülés ideje az armatúra élettartamának csupán töredéke.

Egy már meglevő üzlet esetén a teljes armatúrarendszer cseréje fényforrásonként 200 – 300 euró – mivel már van világítás, a projekt költsége a teljes költség, és nem a két fényforrás árának különbsége. Ez esetben a költséghatékony megoldás csak a fénycsövek cseréje LED fényforrásra. Feltételezve, hogy 80 fénycsövet lecserélünk 60 LED csőre darabonként 30 eurós költséggel, ennek összköltsége €1,800.

  • Amennyiben minden fénycső 32 wattot fogyaszt, a LED csövek pedig 20 wattot, a teljes fogyasztás 2560 wattról 1200 wattra csökkent.
  • A fenti példában leírt ütemezés és energiaárak mellett az elért megtakarítás €41/hónap, illetve €492/év.

Az így keletkező megtérülési idő négy év alatt van a második forgatókönyv esetén is. Teljes armatúracsere esetén a megtérülés közelebb lenne a 10 évhez, mert a teljes körű csere költségét kell figyelembe venni, nem csupán többletköltséget, mint az új konstrukció esetén.

Mindkét esetben jelentkezik többletmegtakarítás a lámpacsere elmaradása miatt. A LED lámpák háromszor annyi ideig tartanak, mint a fénycsövek, így a projekt időtartama alatt két csőcsere kerülhető el. Minden fénycső cseréje egyenként körülbelül 2 eurós költséggel jár, a 80 fénycső cseréje kétszer 320 eurót tenne ki, amely a LED világítással megtakarítható.

Csupán a fényforrások kicserélését az alkalmazottak is elvégezhetik, amennyiben a meglévő áramkörök módosítása nem szükséges. Tanácsos szakembert megbízni amennyiben teljesen ki akarja cserélni az armatúrákat, vagy új létesítményben telepít világítást. Itt vezetékekkel, csövekkel, megszakítókkal és más elektromos alkatrészekkel kell dolgoznia.

LaaS: a LED-es átállás alternatívája

A LED világítás költséghatékony voltának eklatáns példája a Laas (Lighting as a Service) létezése. A LaaS modell olyan új üzletág, amely a vállalkozások számára a LED világításra történő átállást egyszeri, nagy összegű befektetés nélkül teszi lehetővé:

  • A LaaS modellben a szolgáltató kicseréli a jelenlegi világítást LED világításra
  • A rögtön jelentkező költség nulla, ehelyett a vállalat havidíjat fizet, azaz az armatúrákat lízingeljük.

Fejlesztés alatt vannak fény alapú kommunikációs lehetőségek LED armatúrákra, amelyekkel kiváltható a Wi-Fi, magasabb adatátviteli sebességet téve lehetővé. Ezek a lehetőségek hamarosan a LaaS szolgáltatások közé emelhetők. A LaaS modell egyetlen hátulütője, hogy egy másik vállalathoz kerül energia-megtakarításainak egy része a bekerülési költség átvállalásáért cserébe.