Mi lehet a jó árambeszerzési stratégia emelkedő piaci árak esetén?


Az év vége közeledtével az árambeszerzés az összes vállalat számára aktuálissá válik. Cikkünk hasznos információval szolgálhat: foglalkozunk a magyar áramtőzsdén zajló ártrendekkel és azzal, hogy ennek fényében milyen beszerzési stratégiát érdemes alkalmazni jövő évre szóló villamosenergia-tárgyalások során. Jó hír, hogy az árampiac megérthető, és ez a tudás sokat segíthet a vevőnek. Bízunk benne, hogy elemzésünk hozzájárul az ön vállalata árainak csökkentéséhez is. Főbb megállapításaink:

  1. 2016 az alacsony áramárak éve volt, 2017 az áremelkedésé. Jelenleg a jövő évre vonatkozó ár 25%-kal magasabb, mint a tavalyi átlagár.
  2. Idei éves szállítás tekintetében az a felhasználó járt jól, aki 2016 során fix áron vásárolta a villamos energiát.
  3. Most dilemmával állunk szemben (ha még nem választottunk jövő évre szolgáltatót): Fix áron vásárolni a magas árak mellett, vagy változó áron aláírni a szerződést, és egy későbbi árkorrekció esetén fixálni vagy akár spotárazáson vételezni a villamos energiát. Az ajánlatokat érdemes mindegyik opcióra bekérni.

Az energiatőzsde működése. Spot ár és határidős ár közötti különbség

Néhány alapvetést érdemes tisztázni. A tőzsdék sajátossága, hogy nem csak azonnali leszállításra, hanem egy későbbi időpontra (“határidőre”) is lehet kontraktust kötni. Ez ugyanúgy igaz energiapiacokra, annyi különbséggel, hogy az energia leszállítása folyamatos, így a határidős ügyletek nem időpontra, hanem jövőbeli időszakra szólnak. Tehát a kereskedő 2018 januárjára, negyedévre vagy akár az egész évre vonatkozó áram- (vagy akár gáz-)szállítást is képes kötni. Így tudnak a végfelhasználóknak fix áras terméket kínálni 2018-ra vagy akár 2019-re.

Természetesen ezenkívül a tőzsdén van azonnali (“spot”) kereskedés, ami tipikusan másnapi leszállításra (Day-Ahead-Market, DAM) vonatkozik. Pontosabban az árampiacon másnapra egy órákra lebontott aukció folyik, amely órák átlaga adja a Day Ahead Market árat, amit a tőzsde minden nap publikál is honlapján.

Minden piacon levő energiakereskedőnek tudnia kell mind fix áras szerződést (aminek alapja az aktuális határidős ár) mind változó áras szerződést (aminek alapja a HUPX DAM ár) nyújtani. Utóbbi esetben a felhasználó lehetősége kell hogy legyen egy későbbi árfixálás vagy a spotáron történő elszámolás.

Az alábbi ábrán láthatók az október 12-én kialakult határidős áramárak a HUPX-en a mai naptól 2020 végi leszállításig (havi árazásban).

1. ábra – határidős áramárak a HUPX-en, 2017. október 12-én. (Forrás: Montel)

Mi történik idén?

A vevő számára eddig semmi jó. Az magyar áramtőzsdén (HUPX) az árak szinte folyamatosan emelkednek, a 2018-as leszállításra cikkünk írásakor (okt 12.) 47 EUR/MWh (14,5 Ft/kWh) szinten állnak (vö. 4. ábra vastag narancssárga vonal).

2. ábra. 2018-as évi határidős folyamatos leszállítású (zsinór)áram árának alakulása a magyar áramtőzsdén (HUPX) 2017-es év során (forrás: Montel)

A szinte szigorúan monoton növekvő trend azt eredményezi, hogy a tavalyi év során 2017-re vonatkozó leszállítás árának (ami 10.5 és 12.5 Ft/kWh között ingadozott, ld. 3. ábra és vastag kék vonalak a 4. ábrán) átlagához képest 25%-os emelkedésnek vagyunk szemtanúi.

3. ábra. évi határidős folyamatos leszállítású (zsinór)áram árának alakulása a magyar áramtőzsdén (HUPX) 2016-es év során (forrás: Montel)
Az áremelkedés okai
  • A szén világpiaci ára megduplázódott 2016 elejéhez képest (a kínai termelés visszafogása miatt). Tudni kell hogy a szén még mindig a legjelentősebb áramtermelő primer energiaforrás, ezért a szénárak hatással vannak az áramárakra.
  • A francia atomerőművek problémái. Tavaly negyedik negyedévben komoly nem tervezett leállások voltak az atomerőműveknél Franciaországban biztonsági megfontolásokból. A probléma részben megoldódott, de a kereskedők tartanak hasonló helyzet előállásától, ez is beárazódik az árampiacon.
  • 2017 első negyedévének rekordmagas árai Magyarországon. Ahogy a 4. ábra lila vonalán is látszik, idén év eleje kirívóan magas árakat hozott az itthoni azonnali spotpiacra (a havi átlag magasabb mint 25 forint/kwh volt!). Ennek okai a nagy hideg, a korlátozott importkapacitások, és több hazai erőmű nem tervezett leállása volt. Bár a rendszer bírta terhelést, de az árak az egekbe szökelltek. A rossz emlékek úgy tűnik, hogy hatással vannak a 2018 januári határidős árakra is.
  • Balkáni víztározók alacsony szintje. Nálunk délebbre a vízerőművek fontos szerepet töltenek be, ezért a víztározók alacsony szintje kevesebb termelést előrevetítve ugyancsak árfelhajtó hatással bír. És jelenleg ez a helyzet.
  • CO2-kvóta árak emelkedése. Utóbbi fél évben 4.5 eur/tonna szintről 7.5 eur/tonna közelébe került az ár, ami ugyancsak hatással bír az árampiacra.

Mi okozhat a közeljövőben árcsökkenést

A fentiek elég rosszul hangzanak, a pánik helyett érdemes megfontolni azt is hogy milyen események fordíthatják meg a trendek.

  • Egy kitartó enyhe ősz a gáz árának csökkenéséhez vezethet. Emellett a régióban a  gáztárólók töltöttségi szintje jónak mondható. A gáz ára ugyanúgy hatással van az áramárra, mint a széné.
  • Ha a francai atomerőművek helyzete megnyugtatóan rendeződik, fellélegezhet a piac.
  • A fent leírt trendek fordulása ugyanúgy kedvező hatással lesz az áramárra.

Természetesen amennyiben ezek az események nem következnek be, az további nyomást helyezhet az áramárakra is. Mint mindig, a jövőt nehéz megjósolni.

A jó beszerzési startégia. Fix ár vagy változó/spot ár?

A lenti ábrából egyértelműen kiviláglik, hogy tavaly az a vevő döntött jól aki a fix áron vásárolta idénre (vagy akár hosszabb távra!) a villamos energiát. A határidős árak (két kék vonal) 10,5 és 12,5 Ft/kWh között mozogtak, míg a spotárak (lila vonal) eddigi átlaga 15,5 Ft körül van.

[visualizer id=”1346″]

4. ábra. 2017-re és 2018-ra vonatkozó magyar áramtőzsde árai Ft/kWh-ban (forrás: Montel, HUPX, MNB)

Mi a helyzet idén? A határidős ár 2018-ra (a cikk írásakor) 14,5 Ft/kWh környékén van (vastag narancssárga vonal, a vékonyabb narancssárga a hónapokra lebontott határidős árat mutatja). Amit mindenképpen érdemes: bekérni a kereskedőktől a következőket:

  1. fix áras ajánlatot,
  2. változó áras ajánlatot két opcióval:
    1. árfixálási lehetőséggel és
    2. spotáras leszállítással.

Mindezek után érdemes a mindenkori piaci árhoz hasonlítani az árat, és megfontolni a következőket: Mennyire “fájna” a vállalatnak, ha akár még egy forinttal drágábban vásárolná a villamos energiát? Mennyi figyelmet és időráfordítást ér meg, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérjék az árampiacot? (Utóbbiban szakreferense segítségére van.) Mekkora hasznot tud húzni a cég egy változó árazású áramárból? Mik a piaci várakozások a cégben?

A fenti kérdések átgondolása, illetve a szakreferenssel történő egyeztetés segíthet az ön cégének megfelelő döntést meghozni. Egy biztos: az alternatívákat megvizsgálni nem kerül semmibe, ezért erősen javallott!