Energetikai beruházások TAO-támogatásának új szabályai - bővülő lehetőségek!

A parlament elfogadta azt az adójogszabály-csomag módosítást, ami érinti az energiahatékonysági beruházások TAO kedvezményének szabályozását is. A TAO-támogatások összes tudnivalója itt). Jó hír, hogy a módosítás hatályba lépésétől, tehát 2018. 07. 26-tól a támogatás köre és mértéke is növekszik, ezért még inkább vonzó lehetőséggé válik a cégek számára. Részletek a cikkünkben.

A jogszabálymódosítás a TAO-kedvezmények rendszerét alapvetően nem változtatja, azonban két fontos módosítást tartalmaz.

A TAO kedvezmény változásásai

1. Eddig csak a beruházások számviteli kategóriája tartozott bele a TAO-kedvezményezettek körébe, ezentúl a felújítások számviteli kategóriája is feljogosít a kedvezmény igénybevételére. Ez több korábbi számviteli problémát felold, mert nem mindig volt egyértelmű, hogy az adott fejlesztés melyik kategóriába tartozik.

2. A legtöbb esetben növekszik a kedvezménnyel igénybe vehető támogatás aránya az összes elszámolható költséghez képest.

Eddig a támogatás intenzitása egyedül a vállalatméret szempontja szerint volt megkülönböztetve (nagyvállalat: 30%, középvállalat 40%,  kisvállalat: 50%). Most bejön egy új tényező: a földrajzi elhelyezkedés, az alábbiak szerint. A földrajzi elhelyezkedés szempontjából nem a vállalat székhelye, hanem az a telephely mérvadó, ahol a beruházás vagy felújítás történik.

Régió Régi Új
Közép-Magyarország: nem támogatható települések[1]külön kormányrendeletben meghatározva 30% 30%
Közép-Magyarország: támogatható települések 30% 35%
Nem Közép-Magyarország régió 30% 45%

És a fenti új támogatási arányokra még rájön +10, ill +20% közép ill. kisvállalat esetében, tehát egyes esetekben akár 65% is lehet, ami jelentősnek mondható. Az abszolút 15 millió eurós támogatási limit (beruházásonként) változatlan marad.

Az új szabályok a 2018. 07. 26-án, vagy azt követően megindított beruházásokra vonatkoznak (arról, hogy mi számít a beruházás megindításának ld. korábbi cikkünket).

Értékelés

Jó hír, hogy a törvényhozás továbbra is kiáll az energetikai beruházások TAO-kedvezménye mellett, sőt, azt bővíti is. Ez arra enged következtetni, hogy a támogatással hosszú távú tervezésben is lehet kalkulálni, és ezáltal további energiahatékonysági beruházásokat megvalósítani.


A fentiek nem tekinthetők jogi állásfoglalásnak. Amennyiben további kérdésük van a TAO-kedvezményekről, vagy szüksége van auditori igazolásra, kérjük keressék kollégáinkat a honlapon található elérhetőségek bármelyikén!

Lábjegyzetek[+]