Húsvét előtti teendő: mondja fel földgázszerződését időben!


A gázév október 1-én kezdődik, a szabadpiaci céges földgázszerződések is leginkább ehhez a dátumhoz igazodnak. De nem biztos hogy szabad addig félre lehet tenni a földgáz ügyét, sőt, érdemes azonban elővenni az aláírt papírt még most, húsvét előtt. Több nagyobb kereskedőnél előfordul olyan gyakorlat, hogy a határozott idejő szerződést is fel kell mondani 180 nappal (!) a lejárat előtt, különben automatikusan meghosszabbodik. Ez természetesen nem felhasználóbarát, hiszen emiatt lemaradunk a versenyeztetés és újratárgyalás előnyeiről. Olvassa el rövid tájékoztatónkat a teendőkről.

 

A kereskedők, hogy magukhoz láncolják a figyelmetlen ügyfeleket, igyekeznek minél hosszabb felmondási időt meghatározni, nem ritka a határozott idejű szerződéseknél (!) is alkalmazott 180 napos (!) felmondási határidő sem. Ez azt jelenti, hogy ha az önök szerződésében is van ilyen passzus, 2021. április 4-ig szükséges a felmondást eljuttatni a szolgáltatóhoz. Jó hír, hogy nem kell új szerződéssel rendelkezni ahhoz, hogy felmondhassuk a régit.

1) Nem szükséges aláírt új szerződés ahhoz, hogy felmondja a régit

Hisz a felmondási idő 180 nap, tehát a szerződés és az ellátás folyik tovább. A lényeg az, hogy cége egy hónappal a szerződés lejárta előtt állapodjon meg az új földgáz-szolgáltatási szerződéséről, hogy bizonyosan beleférjen a kereskedőváltás törvényi határidejébe. Még az sem zárható ki, hogy a jelenlegi kereskedőjével fogja újrakötni a szerződést, hiszen cége, mint fogyasztó, bizonyosan értékes ügyfél számukra. Csakúgy mint bármelyik új szolgáltató számára. Minden a megfelelő módon végrehajtott versenyeztetésen ill. ajánlatkérésen múlik. Amellett természetesen, hogy a most, időben felmondott szerződés lejártával ne legyen megkötve a keze.

2) Ha most akar kötni, akár tőzsdeáron is megteheti

Jelenleg magasabb áron elérhető földgáz a piacon, mint tavaly ilyenkor (ahogy azt cikkünkben részletesen ki is fejtettük). Amennyiben mégis záros határidőn belül szeretne újraszerződni, akkor megfontolandó lehet egy tőzsdeáras szerződés megkötése.

Tehát a teendő:
  1. Ellenőrizze a földgáz-szolgáltatási szerződésének felmondási határidejét – a szerződés időtartama résznél érdemes nézni, hogy van-e 180 nap, vagy más felmondási időt jelző szám a szerződésben.
  2. Amennyiben ez mostani dátum, mondja fel szerződését – felmondásban mindenképpen szerepeljen a cég azonosítóin kívül a felhasználási hely címe és azonosítója (ezeket a földgázszámlán megtalálja, utóbbi egy 39N..-nel kezdődő, összesen 16 jegyű betű- és számsor.) Legbiztosabb e-mailen és postán is elküldeni a felmondást.
  3. Megfelelő időben kezdje el a kereskedők versenyeztetését és árajánlatok bekérését.

> Kérjen ajánlatot a Wattlertől gázszolgáltatásra most ajánlatkérő-űrlapunk kitöltésével vagy írjon az [email protected] címre, chat-en a jobb alsó sarokban, vagy telefonon a +36708508993 számon!