Dupla támogatás lehetősége elektromos személygépjármű vásárlása esetén


A nagy érdeklődésre való tekintettel 2021. július 12-étől újabb 1 milliárd forint keretösszegű beruházási támogatás lebonyolítását biztosítja az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA). A támogatás mértékéhez akár a Wattler Kft. is hozzájárul, segítve az energiamegtakarítás megvalósulását. Cikkünkben a vállalkozások és egyéni vállalkozók számára elérhető IFKA elektromos jármű vásárlási pályázat részleteit, illetve a beszerzéshez a Wattler potenciális hozzájárulását ismerheti meg.

Az idén bevezetett EKR (energiahatékonysági kötelezetti rendszer) extra támogatási lehetőséget nyújthat elektromos autók beszerzése során is. A részletszabályokra oda kell figyelni, de tőlünk szakmai vagy akár pénzügyi segítséget kaphat annak érdekében, hogy cége számára tényleg elérhető legyen egy elektromos jármű megvásárlása.

A Pályázatról

A pályázat célja a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása, a közúti forgalom tisztábbá tétele.

A pályázók köre

  • magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság;
  • magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, közösségi autómegosztással foglalkozó gazdasági társaság.

Nem jogosult pályázatot benyújtani

  • természetes személy
  • tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó
  • aki a pályázat benyújtásakor az elektromos gépjármű beszerzését még nem kezdte meg, de a megrendelés napja nem lehet korábbi, mint a pályázati kiírás napja (2021.07.01)
  • a támogatás kiírásában, támogatási döntésban résztvevő személy vagy annak hozzátartozója
  • nem minősül átlátható szervezetnek
  • halászati, akvakultúrával, mezőgazdasági termélek előállításával, feldolgozásával foglalkozó vállalkozások

Keretösszeg

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1 milliárd forint, megközelítőleg 400-665 pályázatra fordítható.

Határidők

A pályázat benyújtására ügyfél/cégkapus azonosítást követően, a pályázati portálon  2021. július 12. 08:01 perctől 2022. június 1. 23:59 percig, illetve forráskimerülésig van lehetőség. A korábbi lakossági pályázatok esetéen a rendelkezésre álló keretösszeg 1 nap alatt kimerült, így érdemes mielőbb megfontolni a beruházási döntést és még 12-én beadni a pályázatot.

A járművek beszerzésének módja:

  • A járművek a regisztrált kereskedők listájából választhatók ki.
  • A gépjármű megrendelése feltétele a pályázat benyújtásának, de a megrendelés időpontja nem lehet korábbi, mint az IFKA pályázati kiírás megjelenésének napja.
  • Az elektromos jármű nem vehető át a Támogatói Okirat hatályba lépése előtt.

Támogatási intenzitás:

 A beszerzés időpontjában érvényes bruttó vételárMaximális támogatási intenzitás és összeg
Tisztán elektromos gépjármű (max 5 személyes, M1)1-12 millió Ftmaximum 2,5 millió Ft maximum 50 %
12-15 millió Ftmaximum 1,5 millió Ft maximum 12,5%
Tisztán elektromos gépjármű (7 vagy több személyes, M1)1-14 millió Ftmaximum 2,5 millió Ft maximum 50 %
 14-17 millió Ftmaximum 1,5 millió Ft maximum 11%
Elektromos robogó (L1 e-B)0,1-1,1 millió Ftmaximum 1,5 millió Ft
maximum 50 %

A pályázat teljes szövege itt érhető el.

Hogyan érhet el a fentieknél is kedvezőbb beszerzési árat?

Amennyiben tanácsadói támogatási szerződést köt velünk az új jármű beszerzése kapcsán, további kedvezményekhez juthat. Lássunk erre egy példát.

Egy 12 millió forint alatti beszerzési árú személygépjárműre maximálisan 2,5 millió forintos beruházási támogatás igényelhető. A beruházási támogatás intenzitása a képen látható 136 lóerős, 22,5 kWh/100 km-es fogyasztású HONDA-e esetében tehát 22,7%.

A fenti gépkocsi megvásárlásakor egy korábbi átlagos fogyasztású járműhöz hasonlítva éves szinten kb. 8200 kWh energiát takarítunk meg. Ennek az energiamegtakarításnak a támogatási intenzitással csökkentett része (ebben a példában 77,3%-a, azaz 6300 kWh) értékesíthető lehet az EKR rendszerben. Az éves energiamegtakarítás értéke csökkenti a beszerzési költségeket. A Wattler Kft. segít a vásárlóknak ezen energiamegtakarításokat értékesíteni. Az EKR-ben értékesíthető energiamegtakarítás forintosításáról cikkünkben olvashat.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vagy kérdése van, vegye fel cégünkkel a kapcsolatot, hogy az állami támogatás mellett energiamegtakarítási támogatást is adhassunk Önnek.

Írjon bátran az [email protected] -ra vagy itt a jobb alsó sarokban chat-en, hívjon minket a 06-70-8508993 számon!