Ultrakockázat vagy ultraköltség a gázbeszerzésben? Kerülje el mindkettőt a Wattlerrel!


A napokban felröppentek olyan híresztelések, melyek tanulsága szerint az energiakereskedők egyetlen cél vezérli: az ügyfeleik átverése haszonszerzés céljából. Sajnálatos, hogy ilyen cikkekkel kell szembesülni, még sajnálatosabb, hogy a egy-egy megfogalmazott “ultrakockázat” tényleg szembejöhet a piacon. Az általánosítás azonban hamis és sértő. A Wattlerben a célunk – ahogy a küldetésünkben meg is fogalmaztuk -, hogy a kis- és középvállalatokat versenyképesebbé tegyük – energiánkkal. Hiszünk abban, hogy egy gázszolgáltatási szerződést is meg lehet fogalmazni egyszerűen és érhetően, így rövid, átlátható, pusztán 4 oldalas szerződéssel dolgozunk (ld. az ÁSZF-ünk online verzióját).

Az ultrakockázatokkal kapcsolatos vádakat a magunk nevében 8+1 pontba gyűjtve cáfoljuk, egyúttal bemutatva az üzletpolitikánkat. A cikk végén foglalkozunk a – számunkra oximoron – változó fixár kérdéskörrel, betekintést nyújtva a gázpiac kulisszatitkaiba. Jó olvasást kívánunk!

Az állítólagos ultrakockázatok – és ahogy mi dolgozunk

Az alábbiakban 8 pontba szedtük a felmerülő kockázatokat:

1. Tisztességes versenyt korlátozó utolsó ajánlattételi opció (Last Call opció) gyakorlata – A Wattler egyetlen szerződésében sincs kikötve Last Call és soha nem is lesz. Mi partneri viszonyt ápolunk ügyfeleinkkel, így nincs szükség arra, hogy kényszerítés erejével kössük magunkhoz őket. Minden ilyen gyakorlatot versenykorlátozónak, és ezért törvénytelennek – de legalábbis fokozottan etikátlannak – tartunk. Erősen javasoljuk az érintett felhasználóknak – és beszerző tanácsadóiknak -, hogy panasszal forduljanak az Energetikai Hivatalhoz és/vagy a Versenyhivatalhoz.

2. Naptári fordulós örökzöld szerződések – Itt érdemes tisztázni néhány gázpiaci alapvetést. Az önmagát megújító szerződés – megfelelő feltételekkel – fontos, és mind a kereskedőt mind a felhasználót védő gyakorlat. Miért?

  • Jó a felhasználónak: Gázt minden esetben kap a fogyasztó. Amennyiben azonban figyelmetlenség miatt nem újítja meg a szerződését, úgy a fordulónap után szerződés nélküli vételezővé válik, és komoly kötbérek és extraköltségek fogják terhelni.
  • Szükséges a kereskedőnek: A jogszabályban legalább 30 nap van előírva a kereskedőváltásra. Ha egy felhasználó az új gázév kezdete (minden esetben október 1.) előtt legalább ennyi idővel nem köt szerződést, akkor a régi kereskedő felel a felhasználó ellátásáért – és ezzel tudni kell tervezni.

Fontos azonban kiemelni, hogy a Wattlernél az önmagát megújító szerződés minden esetben a kereskedőváltási határidő után lép életbe, valamint 30 napos felmondással a szerződés határozatlan idejűvé válik, tehát a felhasználó bármikor dönthet a váltás mellett – bár mi azt javasoljuk, hogy velünk kösse újra határozott időre, hogy még versenyképesebb áron tudjunk szolgáltatni a cégének!

3. 90-180 napos felmondási határidő, időkeretben történő felmondási lehetőség – a mi felmondási határidőnk minden határozatlan idejű szerződésünkben 30 nap (hónapfordulóra), míg határozott időnél – a fenti megkötéssel, tehát amennyiben a felhasználó 30 nappal a lejárat előtt értesít az új kereskedő kilétéről – a határozott idő végével megszűnik.

4. Meghatalmazások és felmondások befogadásának korlátozása, szabályzása, kizárólag postai úton történő felmondási lehetőség, mérési adatokhoz történő körülményes hozzáférhetőség biztosítása – semmi ilyesmit nem alkalmazunk, a mi életünket is csupán bonyolítaná. Ügyfeleink tanúskodhatnak amellett, hogy csapatunk igyekszik a ügyfél-szolgáltató viszonyt minél gördülékenyebben, a lehető legkevesebb adminisztrációval végezni.

5. Kötbérek Az alapszerződésünk nem tartalmaz minimum-maximum átvételi kötelezettséget és ezzel járó kötbért, csak akkor alkalmazunk ilyet, amikor arról kifejezetten megállapodunk a felhasználóval (a még versenyképesebb ár érdekében).

6. Áttekinthetetlen számlázás (pl. különböző egységek, havonta változó fűtőértékek) – Ez azt kell mondjuk, hogy egy szakmaiatlan felvetés. A gázrendszer sajátja, hogy a fűtőértékek havonta változnak, ezen nem lehet változtatni. Épp ezért mi energialapon, kWh-ban határozzuk meg árainkat, hiszen az elosztóhálózat-üzemeltetők is abban számolnak el, így a változó fűtőértékek nem érintik az ügyfeleinket.

 7. Túlszámlázások, rejtett díjtételek a rendszer használati díjakban – ez komoly probléma a piacon, ezért is alkalmazunk egy teljesen eltérő, transzparens árazási rendszert, amit az alábbi videóban mutatunk be:

8. Tanácsadók, szakértők alkalmazása elleni tájékoztatók és lobbi tevékenység, tender bojkott: Ahogy néhányan önmaguk szeretik az utazásaikat szervezni és repjegyüket foglalni, mások viszont utazási irodán keresztül kényelmesebbnek érzik a nyaralástervezést, úgy a földgáz-beszerzésnél is nyitva áll a lehetőség a felhasználó előtt: önmaga versenyezteti a szolgáltatókat, vagy beszerzési tanácsadót alkalmaz. Mi mindkét útra nyitottak vagyunk, épp ezért dolgozunk közvetlen ajánlatok mellett olyan beszerzési tanácsadóval is, akinek a feltételeit alapvetően korrektnek tartjuk, (mint pl. a Sourcing Kft.).

Fontos megjegyezni azonban, hogy a beszerzési tanácsadó alkalmazása nagyobb kényelem mellett minden esetben fizetendő extra díjjal, ún. ultraköltséggel jár! Ahogy feljebb kifejtettük, a Wattlernél nem merül fel “ultrakockázat”, tehát ön dönti el, hogy érdemes-e kifizetni a tanácsadónak az “ultraköltséget” azért, hogy valamivel – jobb esetben – alacsonyabb árat tud kiharcolni. Sok esetben a fixen fizetendő 3-5%-ot nem éri el a megtakarítás.

Fixár vs. tőzsdeár

A vádak arról is szólnak, hogy az energiakereskedők a fix áras szerződésekben tisztességtelen gyakorlatot alkalmazva időnként árat emelnek. A mi fixáras szerződésünk ilyenre nem ad lehetőséget. A kereskedő feladata az, hogy az ügyfél döntésének megfelelően kezelje a rá háruló árkockázatot.

Természetesen van olyan szerződésünk, amiben változik az ár. Ez a tőzsdeáras szerződés, aminek ez a lényege. A tisztánlátás kedvéért röviden összefoglaljuk a fix áras és tőzsdeáras szerződések előnyeit és veszélyeit, (illetve felhívjuk a figyelmét arra, hogy egy korábbi cikkünkben olvashat egy hosszabb összefoglalót is a tőzsdei árazás előnyeiről). Tehát:

FIX ÁRAZÁS TŐZSDEI ÁRAZÁS
ELŐNYÖK – Kiszámítható energiaköltség egész gázévre

– Az árváltozás kockázatát a kereskedő kezeli

– Egy esetleg áremelkedéskor is nyugodtan aludhat

– Jelentős megtakarítást érhet el egy tőzsdéhez indexált árazás mellett a fixált árhoz képest

– Később is megvan a lehetősége a fixálásra – szabadon megválasztható tendereztetési dátum

HÁTRÁNYOK – Árcsökkenés esetén nem részesül a lehetséges megtakarításból

– A piaci árak szempontjából rosszkor tartott tender esetén nem tud változtatni a kapott áron

– A kereskedő az ajánlatába beárazza a kockázatkezelési költségeket

– Az árváltozás kockázatát a cégének kell kezelnie

Megjegyezzük, hogy aki tavaly nyár végén, ősszel szerződött, az mostanra már 30-40%-os árelőnynél jár, ha tőszdeáras szerződést kötött, ahogy az alábbi grafikonon is látszik:

Látható, hogy az árazás típusa önmagában nem hordozza azt a kockázatot, hogy a kereskedője félrevezetné Önt.

Azonnali gázár-ajánlat cégének – kattintson!

Kérjük adatainak megadásával kérjen ajánlatot. Munkatársunk 12 órán belül jelentkezik földgáz-árajánlatunkkal! Kérdése van? Írjon a jobb alul található chat-en vagy az [email protected], illetve hívjon minket a 06708508993-es számon!

A Wattlerrel biztosra megy!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyével és felügyeletével. Gyors és egyszerű szerződéskötés. Nincs apróbetű, nincs vesződség. Elégedett ügyfelek szerte az országban!
További infó További infó További infó