Energiahatékonyság és annak forrásai COVID idején


Sajnos egyelőre az idei csökkentést a cégek, illetve a lakosság energiafelhasználásában nem az energiahatékonysági intézkedések, hanem a járvány dominálja. A 2020. tavaszi hónapjaiban már látszik a koronavírus energiapiaci hatása a statisztikákban. Nyugat-Európában a villamosenergia fogyasztás területenként változó szinten, jellemzően 10%-nál nagyobb mértékben esett vissza, de a járvány által súlyosan sújtott Olaszországban például 35%-kal csökkent az áramfogyasztás áprilisban.

Itthon 9%-os csökkenés volt tapasztalható, ami a legalacsonyabb bruttó villamosenergia-fogyasztás az elmúlt öt év azonos időszakaihoz viszonyítva((

 

Forrás: MEKH)).

Földgáz tekintetében lényeges visszaesést országos szinten nem tapaszthattunk, a szabadpiaci földgázfogyasztásban (az erőművi fogyasztást leszámítva) azonban csökkenést tapasztaltunk, míg az otthon maradó lakosság az átlagosnál hidegebb idő miatt többet fűtött az áprilisban szokásosnál.

Bár a májusi adatok még nem elérhetőek, de az megállapítható, hogy a megtapasztalt csökkenés várhatóan inkább időszakosnak tekinthető, tehát a hosszú távú (2030-as) energiahatékonysági célok elérése érdekében még a jelenlegi helyzetet figyelembe véve sokat kell tenni(( A nemzeti energiastratégia a 2005-ös végsőenergia fogyasztási szintet tűzi ki célul 2030-ra, ami azt jelenti, hogy éves szinten mintegy 7 PJ (majdnem 2000 GWh) éves új megtakarítást tűz ki. Bár ezen célok eléréséhez a lakosság hozzájárulása is elengedhetetlen, a cégekre így is jelentős teher hárul.)).

A vállalatok számára koronavírus idején is több lehetőség is nyitva áll energiahatékonyságuk – ezáltal versenyképességük – növelésére és ilyen célú beruházásaik pénzügyi támogatása tekintetében:

– 1. A már jól ismert energiahatékonysági beruházás/felújítást és azok végrehajtása esetén a TAO-kedvezmény igénybevételét, nemcsak nagyvállalatoknak érdemes megfontolniuk! Egy-egy energiahatékonysági céllal végrehajtott projekt esetén az energiaköltségek jelentősen csökkenthetők és a beruházás értékének 30-65%-a leírható az adóból, így jól megtervezetett projektek esetén igen rövid megtérülési időket tapasztalhatunk!

Ennek a „támogatásnak” nagy előnye, hogy a legtöbb esetben nem támogatható Közép-Magyarországi települések vállalkozói is igénybe tudják venni a kedvezményt. Nem kell feltétlenül nagy beruházásokra gondolni: egy kazán cseréje, egy világítás korszerűsítési projekt vagy akár egy gépjármű megvásárlása is alapja lehet a TAO-kedvezménynek. Néhány minta projektet ötletadóként publikáltunk itt. A szabályozás részleteit pedig itt találja.

– 2. Elektromos gépjárművek beszerzésére 2020. áprilisában kiírták a ZFR-D-Ö-2020 kódszámú pályázatot, mely megfizethető árú elektromos gépjárművek és robogók beszerzését támogatja. (A támogatást magánszemélyek is igénybe vehetik.) A pályázat akár a TAO-támogatással is kombinálható, fontosabb elemeit is tartalmazó blog bejegyzésünket itt olvashatja.

Mindemellett érdemes figyelni a későbbi pályázati lehetőségeket is, mert elképzelhető, hogy további állami forrásokat is elérhetővé tesznek, melyek együttesen csökkentik a járvány negatív gazdasági hatásait, illetve nyújtanak segítséget energiahatékony beruházáshoz. Volt már egy ilyen pályázat, ez azonban csak néhány hétig volt nyitva, valószínűleg az érdeklődés magas fokának köszönhetően felfüggesztették. Ez a pályázat a koronavírus járvány miatt, illetve azzal ok-okozati összefüggésben nehéz helyzetbe kerülő közép- és nagyvállalkozásoknak (( azaz az olyan vállalkozások, amelyek árbevétele, vagy a megrendelési állományának értéke legalább 25%-kal visszaesett)) nyújtott vissza nem térítendő versenyképesség növelő állami támogatást. Célcsoportja a feldolgozóipar és az üzleti szolgáltató szektor volt. Mivel a támogatható tevékenységek között szerepel „az épület építése vagy átalakítása, a műszaki és egyéb gépek berendezések, vagy az immateriális javak beszerzése”, így a pályázat energiahatékonysági célok elérésére is használható.

Amennyiben a fentiek kapcsán bármilyen kérdése felmerül, keressen minket elérhetőségeinken.