EKR sztenderd intézkedésjegyzék, azaz az EKR-katalógus


2021. január 1. óta él az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), mely kötelezi  az energiaszolgáltatókat, hogy energiamegtakarítást érjenek el a végfelhasználók körében. (Az EKR rendszerről itt olvashat.) Ezen cikkünk az energiamegtakarítások elszámolásának egyszerűsített módjait összefoglaló katalógussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

A 2021. szeptember 20-án, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadott, „Az egyes energiahatékonysági intézkedésekből vagy beruházásokból származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzék”, röviden EKR-katalógus célja, hogy energetikai audit nélkül, egyszerűsített számítással lehessen az egyes intézkedések által elért energiamegtakarítás mértékét meghatározni. ((A jegyzék a 11/2021. (IX. 20.) MEKH rendelet melléklete.))

Ha egy vállalat olyan energiahatékonysági beruházást végez el, vagy intézkedést tesz, amelyre vonatkozóan a katalógus tartalmaz számítási módszert, akkor nincs szükség a bonyolultabb és költségesebb energetikai audit elvégeztetésére. A katalógusban előírtaknak megfelelő számítással és a szükséges dokumentumok bemutatásával hitelesíthető a megtakarítás.  A számítások néha roppant egyszerűek, máskor elvégzésükhöz javasolt szakértőt igénybe venni – a részleteket ld. alább. A számítást követő hitelesítést mindenképpen a MEKH által névjegyzékbe vett energetikai auditáló szervezettel kell végeztetni. A megtakarítás értékesítése kapcsán szükséges egyes lépésekről bővebben itt olvashat.)

A katalógus több területekről igyekezett összeszedni jól sztenderdizálható beruházás típusokat az alábbiak szerint:

 1. Épületekre vonatkozó energiahatékonysági intézkedések (pl. hőtechnikai korszerűsítések, fűtési rendszer cseréje, gépészeti felújítások mind a lakossági mind az ipari szegmensben)
 2. Háztartási gépcsere és irodai berendezések cseréje
 3. Technológiai folyamatok energiahatékonyságának javítására vonatkozó intézkedések (pl. kompresszorok szabályozásának korszerűsítése, sűrített levegő szivárgáscsökkentése, ipari kazán vagy villanymotorok cseréje, stb.)
 4. Közlekedéssel kapcsolatos energiahatékonysági intézkedések
 5. Szemléletformálás (pl. abroncsnyomás ellenőrzése)

A katalógus minden terület kapcsán az alábbiakat tartalmazza:

 • Kategória lehatárolása (milyen konkrét intézkedésekre alkalmazható az adott katalóguslap)
 • Elszámolható energiamegtakarítási mennyiség számítási módja

A katalógus egyértelműen nevesíti a vonatkozó, hatályos magyarországi és európai uniós szabályozások által előírt minimum energiahatékonysági követelményeket. A követelményekről és alkalmazásukról részletesebben a korábbi cikkünkben olvashat.

 • Hitelesítéshez szükséges dokumentáció elemei
 • Egyéb, hitelesítéshez szükséges adatok (az intézkedés elszámolható kezdeti időpontja és hasznos élettartama, a megtakarítás avulása)

Fontos látni, hogy a katalógust a MEKH az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) előzetesen egyeztetve várhatóan fél évente felülvizsgálja, szükség szerint módosítja, kiegészíti. A módosításoknak nincs visszamenőleges hatálya, tehát egy projekt esetén az elszámolást az beruházás megkezdésekor érvényes katalógus alapján kell elvégezni. Amennyiben időközben a katalógus a megtakarító számára kedvezőtlenül módosul, mindig dönthet úgy, hogy egyedi auditot készíttet a projektről.

A katalógusban szereplő témakörök részletesebben

Az alábbiakban egyes beruházás típusok kapcsán bemutatjuk a beruházásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a katalógus alkalmazhatóságának főbb feltételeit és az egyes kategóriákban egy-egy jellemző példán keresztül a számítási módot.  A példaszámításokban éves szintre számítjuk át az energiamegtakarításokat a korai csere hatását is bemutatva. (A korai csere fogalmáról is olvashat az első cikkünkben.) Amennyiben egyéb támogatást nem vesz igénybe a beruházó az intézkedés végrehajtásánál, akkor az EKR rendszerben a példákban bemutatott energiamegtakarítási mennyiségek jó iránymutatást adnak. Fontos kiemelni, hogy az energiamegtakarítás GJ/éves szintre számítandó ki az intézkedés élettartamának figyelembevételével, de maximum a 2030. év végéig szóló időszakra eső éves mennyiségek alapján.

A témaköröket az alábbiak szerint csoportosítottuk:

 1. Közlekedéssel kapcsolatos témák
 2. Világításauditok
 3. Épületek energiahatékonysági intézkedései
 4. Gyártási folyamatok
 5. Elektronikai berendezések, háztartási gépek cseréje

Közlekedés

Elsőként a közlekedés (személy és áruszállítás) kategóriában sztenderd módon elszámolható energiahatékonysági intézkedéseket mutatjuk be. Ezek az intézkedések az autócserét kivéve kis beruházási igényűek, könnyen megvalósíthatók. Az ebbe a kategóriába tartozó intézkedéseknél avulási hatással nem kell számolni, a legtöbb energiamegtakarításának az éves futásteljesítmény alapján számolt üzemanyagfogyasztás az alapja, ám személygépjármű cseréje esetében az éves széndioxid fogyasztás változásával kell számolnunk.

Közlekedési energiamegtakarítási lehetőségek példákkal

Az alábbiakban mintapéldákon keresztül mutatjuk be a közlekedéshez kapcsolódó energiamegtakarítási projektek éves elszámolható energiamegtakarítását, viszonyítási alapként szolgálva a beruházásokhoz. A számolási példákat személygépjárművekre néztük, éves átlagos 30 000 km-es futásteljesítményre számolva (kivéve kerékpáros munkába járás).

Katalógus alapján elszámolható intézkedések megnevezése a közlekedési ágazatbanIntézkedés leírása (példák)Elszámolható energiamegtakarítás [GJ/év]Az intézkedésjegyzékben meghatározott korrekciós tényezők
Járműcsere1 darab 2012-es, benzines Renault Laguna cseréje új, elektromos Renault Zoe-ra6,9 
Energiatakarékos gumiabroncs használata1 személygépjármű összes abroncsának cseréje D energiahatékonysági osztályról B-re1,44Gumiabroncsok energiahatékonysági osztályának változásából eredő energia megtakarítás D⟶B M1 kategóriában 0,048 [MJ/km]
Flottagépjárművek abroncsnyomás ellenőrzése1 flotta személygépjármű abroncsnyomásának rendszeres és dokumentált abroncsnyomás ellenőrzése és beállítása a gépkönyvben meghatározott értékre1Normatív fajlagos energia-megtakarítás M1 kategória 0,03636 [MJ/km]
Kerékpáros munkába járás ösztönzéseEgy munkavállaló napi 10 km-t tesz meg kerékpárral munkába járás és hazautazás céljából, évi 100 munkanapon1,25A kiváltott közlekedési eszköz által elért megtakarítás értéke 1,25 [MJ/utaskm]
Energiatakarékos vezetés ösztönzése képzésekkelA munkáltató 1 munkavállalóját képzi on-line oktatással, a munkavállaló által használt személygépkocsi fogyasztása 6,5 l/100 km.1,4Online képzés esetében 2% az üzemanyag megtakarítás
Sikeresség korrekciója a felső harmadban 1
Abroncsnyomás ellenőrzése és beállításaEgy városi vagy agglomerációs területeken, nagy forgalmú bevásárlóközpontoknál, vagy hasonló, közforgalom számára megnyitott területeken lévő üzemanyagtöltő állomás elérhető energiamegtakarítása, ahol naponta legalább 250 gépjármű megfordul és két abroncsnyomás mérővel rendelkezik.21B típus: 21 [GJ/egység,év]

Magyarázat:

Az üzemanyag töltőállomások típusai

 • A típus: nagy forgalmú utak mentén, jellemzően üzemanyag töltőállomásoknál – ahol az átlagos napi gépjármű forgalom meghaladja az 500-at és legalább 6 kútfejjel rendelkezik, legalább két abroncsnyomás beállító berendezés/állás található.
 • B típus: városi vagy agglomerációs területeken, nagy forgalmú bevásárlóközpontoknál, vagy hasonló, közforgalom számára megnyitott területeken lévő üzemanyagtöltő állomások, vagy egyéb létesítmények, ahol legalább napi átlagban 250 gépjármű megfordul. A töltőállomás rendelkezik legalább két abroncsnyomás beállító berendezéssel.
 • C típus: lakóközösségeknél, vagy nagyobb gazdasági társaságoknál, közforgalom számára nyitott helyeken, ahol napi átlagban legalább 75 jármű megfordul. A töltőállomás rendelkezik legalább egy abroncsnyomás beállító berendezéssel.

Világítás

A sztenderd intézkedésjegyzék szerint beltéri, kültéri, illetve közvilágítás LED fényforrásokkal való korszerűsítése számolható el az épülettípusokra meghatározott üzemidőkkel jellemző lámpatípusok cseréjére.
Lakosság esetében a katalógus nem határoz meg tipikus üzemidőt, ezek alapján úgy véljük ez egyedi audithoz kötött energiamegtakarítás.  A világításkorszerűsítési intézkedés élettartama 15 év, így korai csere csak 15 évnél fiatalabb rendszer esetében lehetséges.

Világítási energiamegtakarítási lehetőségek példákkal

A számolási példákat különböző világítótest-típusokra néztük, EKR katalógus szerinti tipizált üzemidővel számolva.

Katalógus alapján elszámolható intézkedések megnevezése világításkorszerűsítés eseténIntézkedés leírása (példák)Elszámolható energia-megtakarítás [GJ/év]KategóriaÉves üzemidő [óra/év]
Világításcsere
10 darab 250 W-os fémhalogén izzóval rendelkező csarnokvilágító lecserélése 131 W-os LED-es csarnokvilágítókra nem korai csere esetén, az új lámpa nem irányított fényű, hálózatról működő8,77Magas ipari csarnok, 2 műszakban4048
20 darab 58 W-os fémhalogén T8-as fénycső lecserélése 20 darab 36 W-os LED-es fénycsövekre nem korai csere esetén, az új lámpa irányított fényű, hálózatról működő4,79Irodaépület2224
10 darab 250 W-os fémhalogén izzóval rendelkező csarnokvilágító lecserélése 10 darab 131 W-os LED-es csarnokvilágítókra korai csere esetén, az új lámpa nem irányított fényű, hálózatról működő21,39Magas ipari csarnok, 2 műszakban4048
20 darab 58 W-os T8-as fénycső lecserélése 20 darab 36 W-os LED-es fénycsövekre korai csere esetén,az új lámpa irányított fényű, hálózatról működő5,02Irodaépület2224

Feltételezések:

 • Üzemviteli korrekciós tényező = 1
 • Sem a régi, sem az új világítási rendszer nem soronként kapcsolható és nem szabályozott

Épületek

A kategóriához tartozó intézkedések közül csak a távhőellátó hálózathoz való csatlakozás vonatkozik kizárólag a lakosságra, a többi intézkedés vállalatok, intézmények esetében is alkalmazható. A beruházások jelentős költségigénnyel járnak.

Energiamegtakarítási lehetőségek példákkal az épületekre vonatkozóan

Az alábbi számolásoknál nem számoltunk korai cserével, tehát úgy vesszük, hogy a régi berendezés minden esetben elérte a jogszabályban meghatározott élettartam értéket, amikor a cserére sor kerül, azonban a katalógus a lenti kategóriák többségben avulást ír elő, így azt figyelembe vettük.

Katalógus alapján elszámolható intézkedések megnevezése az épületek esetébenIntézkedés leírása (példák)Elszámolható energiamegtakarítás [GJ/év]
Központi fűtési rendszerek gázkazánjainak korszerűsítése100 m2-es, termikusan korszerűtlen családi ház 20 évnél idősebb, 30 kW névleges teljesítmény alatti gázkazánjának cseréje korszerű berendezésre 2021-ben. Az éves végsőenergia-megtakarítás avulás mértéke 0,25%/év10,61
Keringető szivattyú cseréje10 évnél idősebb keringető szivattyú cseréje korszerű, 30 W-os Wilo Yonos PICO 25/1-6 Fűtési keringető szivattyú berendezésre (EEI=0,2). 180 napos fűtési szezonnal, napi 5 óra használattal és éves 0,5%-os avulással számítva0,005
Csatlakozás távhőellátó hálózathoz12 lakásos, termikusan korszerűtlen társasház távhőhálózatra csatlakozása. A lakások egyenként 65 m2 alapterületűek.
A régi rendszer központi gázkazán és központi HMV tároló volt.A távhőellátó hálózathoz való csatlakozás után is központi HMV tároló kerül beépítésre. Az éves avulás 0,25%
49,48
Használati melegvíz ellátás támogatása napkollektorral100 m-es, 4 fős családi ház 20 évnél idősebb, 30 kW teljesítménynél kisebb kazán HMV előállításának támogatása napkollektorral. Avulás rendszeres karbantartás esetén nincs.6,43
Használati melegvíz ellátó rendszer hőtermelő berendezésének korszerűsítése100 m-es, 4 fős családi ház 20 évnél idősebb, 30 kW teljesítménynél kisebb HMV kazánjának cseréje NIKE MYTHOS 24 ERP, 24 kW-os 76% hatásfokú, “B” XL kategória HMV besorolású berendezésre. Avulás rendszeres karbantartás esetén nincs.6,25
Gázkazán cseréje hőszivattyúraTermikusan korszerű, 100 m2-es családi ház 30 kW alatti, 20 évnél idősebb gázkazánjának cseréje levegő-levegő hőszivattyúra, melynek SCOP értéke 4. Az éves avulás értéke 0,25%.1,92
Gázkazán és központi fűtési rendszer komplex korszerűsítése12 lakásos, termikusan korszerűtlen társasház gázkazán és központi fűtési rendszerének komplex korszerűsítése. A régi gázkazán 25 évnél idősebb. A lakások egyenként 65 m2 alapterületűek.Az éves avulás 0,25%8,82 ((A gázkazán és központi fűtési rendszer komplex korszerűsítése esetén érdemes lehet inkább egyedi auditot csináltatni, a nagyobb energiamegtakarítás miatt. A katalógus szerint úgy véljük aránytalanul kis energiamegtakarítás számolható el.))

Az épület szigetelés és nyílászáró korszerűsítés esetében az intézkedésjegyzék épületenergetikai tanúsítvány vagy energetikai számításhoz köti az energiamegtakarítási értékeket. A megközelítőleges energiamegtakarítás mérnöki számolásához példaként írtunk lakóhely típusokat, amelyekre vonatkozik a kiszámított energiamegtakarítás.

A katalógus “Homlokzat és tetőszerkezet utólagos korszerűsítése”, illetve a “Nyílászáró korszerűsítés és csere” fejezeteiben foglalt követelmények az egyes szerkezetek hőátbocsátási tényezőit (U) érintik. Tehát a beruházással érintett szerkezetek U értéke nem lehet nagyobb TNM rendelet V. melléklet I. részében lévő értékeknél.

A “Külső határoló felületek hőtechnikai korszerűsítése, nyílászáró cserével együtt” fejezetben viszont már feltüntetésre kerül a “jelentős felújításra” vonatkozó követelmény is. Jelentős felújításról akkor beszélünk, ha a korszerűsítés a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érinti. Jelentős felújítás esetén a korszerűsített épületnek meg kell felelnie a fajlagos hőveszteségtényező (q) és az összesített energetikai jellemző (Ep) követelményértékeinek. Itt viszont felhívnánk a beruházók figyelmét, hogy régi, elavult gépészeti rendszer vagy elektromos bojler esetén előfordulhat, hogy az Ep érték nem felel meg a követelményértéknek, bármilyen jó szigetelés és nyílászáró kerül beépítésre. Ebben az esetben számolni kell a gépészeti rendszer korszerűsítésével, vagy adott esetben napelemes rendszer telepítésével, hogy teljesítsük a követelményt.

Katalógus alapján elszámolható intézkedések megnevezése az épületek esetébenIntézkedés leírása (példák)Elszámolható energiamegtakarítás [GJ/év]
Homlokzat és tetőszerkezet utólagos korszerűsítése
100 m2-es családi ház külső határoló szerkezeteinek és padlásfödémének szigetelése (fal: 20 cm, zárófödém: 25 cm)
Kiindulási állapot: határoló szerkezetek szigeteletlenek, hőhidasok
80-100
1000 m2-es társasházház szigetelése (fal: 20 cm, zárófödém: 25 cm)
Kiindulási állapot: határoló szerkezetek szigeteletlenek, hőhidasok
300-350
1000 m2-es irodaház szigetelése (fal: 20 cm, zárófödém: 25 cm)
Kiindulási állapot: határoló szerkezetek szigeteletlenek, hőhidasok
250-300
Nyílászáró korszerűsítés
100 m2-es családi ház 8 db 1,5×1,5 méretű, régi fa ablakának cseréje új PVC nyílászáróra.20
1000 m2-es társasházház 40 db 2,5×1,5 méretű, régi fa ablakának cseréje új PVC nyílászáróra.150-200
1000 m2-es irodaház 40 db 2,5×1,5 méretű, régi fa ablakának cseréje új PVC nyílászáróra.100-150
Külső határoló felületek hőtechnikai korszerűsítése, nyílászáró cserével együtt
100 m2-es családi ház külső határoló szerkezeteinek és padlásfödémének szigetelése (fal: 20 cm, zárófödém: 25 cm) és 8 db 1,5×1,5 méretű, régi fa ablakának cseréje új PVC nyílászáróra.
Kiindulási állapot: határoló szerkezetek szigeteletlenek, hőhidasok, régi fa nyílászárók
100-120
1000 m2-es társasház szigetelése (fal: 20 cm, zárófödém: 25 cm) és 40 db 2,5×1,5 méretű, régi fa ablakának cseréje új PVC nyílászáróra.
Kiindulási állapot: határoló szerkezetek szigeteletlenek, hőhidasok, régi fa nyílászárók
450-550
1000 m2-es irodaház szigetelése (fal: 20 cm, zárófödém: 25 cm) és 40 db 2,5×1,5 méretű, régi fa ablakának cseréje új PVC nyílászáróra.
Kiindulási állapot: határoló szerkezetek szigeteletlenek, hőhidasok, régi fa nyílászárók
350-450

A fűtés fajlagos energiaigényének bizonytalansága miatt elmondható, hogy nem véletlen a tanúsítás/audit elvégzésének követelménye. Itt érdemes hozzátenni, hogy épp emiatt, az épületgépészeti korszerűsítés során is nagy eséllyel érdemes külön auditot végezni, nem a katalógus szerint számolni, mivel egy rosszabb állapotban lévő, nagyobb energiaigényű épület esetén fűtéskorszerűsítéssel abszolút értékben magasabb megtakarítás számolható el.

Ugyanakkor akár nagyobb irodaépület esetén is kifejezetten érdemes elgondolkozni a korszerűsítésen, és a megtakarítás EKR-ben való értékesítésén. Még egy esetleges alacsony GJ ár mellett is jó megtérüléssel kivitelezhető a korszerűsítés. Mindez elmondható egy 20-30 éves, vékonyabb (pl. 5 cm) szigeteléssel ellátott, a többséghez képest akár korszerűnek is mondható épületre is. Egy átlagos, szigeteletlen épületre pedig még inkább igaz.

Gyártási folyamatok

Az alábbiakban ismertetett intézkedések kizárólag vállalatoknál számolhatók el és lényegesen megkönnyítik az energiamegtakarítás számítását.

Energiamegtakarítási lehetőségek az ipari folyamatokban

Katalógus alapján elszámolható intézkedések megnevezése az ipari folyamatoknálIntézkedés leírása (példák)Elszámolható energiamegtakarítás [GJ/év]Teljesítmény [kW]Éves üzemidő [óra/év]Kihasználtság
Hálózati nyomás csökkentése
Ipari példa alapján: 4 kompresszor párhuzamosan.
1. verzió: 1 db, a legnagyobb kihasználtságú kompresszor vizsgálata
90 kW-os kompresszor, 66%-os éves kihasználtság mellett (520 000 kWh/év) 1 bar csökkentésével elérhető megtakarítás
121,7690578266%
Ipari példa alapján: 4 kompresszor párhuzamosan.
2. verzió: 4 db kompresszor vizsgálata
400 kW-os kompresszorállomás, átlagos 30%-os éves kihasználtság mellett elérhető megtakarítás
245,98400262830%
Kompresszorok szabályozásának korszerűsítése – szabályozott térfogatáramú
kompresszorral
15 kW-os kompresszor szabályozása szabályozott térfogatárammal27,47152080 
Kompresszorok szabályozásának korszerűsítése – fordulatszám szabályozással15 kW-os kompresszor korszerűsítése fordulatszám szabályozással41,02152080 
Ipari kazán cseréje92% hatásfokú kazán cseréje 98% hatásfokú kondenzációs kazánra. 400-500 kW hőszükséglet mellett a becsült éves földgázigény 2500 GJ (769,5 MWh(G))166,32500440035%
Villanymotorok cseréjeRégi 8+ éves motor cseréje: NEM korai csere
55 kW-os 6 pólusú, fordulatszám szabályozású, IE4-es motor beépítése.
Referencia: 55 kW, 6 pólusú, fordulatszám szabályozott, IE3
10,6255800060%
Ipari kapcsolószekrények hűtőberendezésének cseréjeRégi 10+ éves berendezés cseréje: NEM korai csere
1,5 kW-os berendezés beépítése, 25°C környezeti hőmérsékleten, EER=2,39
Referencia: EER=2,29
0,711,5800090%
Sűrített levegő szivárgáscsökkentésIsmerhető adat: kompresszor névleges térfogatárama (pl 90 kW-ot kompresszornál 166-266 l/s)
Nem ismert – mérendő – adatok: terhelési, visszaterhelési és állásidők
    

Elektronikai berendezések, háztartási gépek cseréje

Az irodai és háztartási kisgépek cseréjénél fontos megjegyezni, hogy jelentős energiamegtakarítással csak nagyobb darabszámú berendezéscsere esetén számolhatunk. Irodai gépeknél csak élettartamon túli csere lehetséges. A lecserélt eszközt minden esetben le kell selejtezni, a gyártónak vagy szállítónak vissza kell gyűjtenie.

Energiamegtakarítási lehetőségek példákkal kisgépekre

Az alábbiakban konkrét cseredarabokkal számoljuk az energiamegtakarításokat néhány berendezésre.

Katalógus alapján elszámolható intézkedés megnevezéseBerendezésIntézkedés leírása (példák)Elszámolható energiamegtakarítás [GJ/év]
Háztartási gépcserePorszívó10 évnél idősebb porszívó cseréje egy Kärcher VC6/VC6 Permium 25,8 kWh/év energiafogyasztású porszívóra.
(Az ökodizájn rendelet alapján 2017 szeptember 1-től az éves energiafogyasztás max 43 kWh/év, a mért teljesítményfelvétel pedig maximum 900 W)
0,05
Irodai berendezések cseréje
LCD monitorMonitor cseréje egy LG 24BK550Y Full HD monitor IPS kijelzővel monitorra (17,1 W)0,24
ProjektorRégi projektor cseréje egy LG PF50KS FullHD SMART LED Projektorra (65W)0,44

Az EKR-katalógussal, illetve magával a rendszerrel kapcsolatban még vannak nyitott kérdések, amelyek megnehezítik a felhasználó és az auditorok dolgát is. Például egyes esetekben a katalógusban leírt számítások még mindig nem feltétlenül teljesen egyértelműek, (pl.: világítás auditoknál nem minden épülettípusra határoznak meg üzemidőt, de kötelezővé teszik az üzemidő katalógus szerinti alkalmazását); vagy egy adott megtakarítás kiszámításakor az EKR katalógus alapján történő számítások nem feltétlenül egyeznek meg a TAO audit keretében történő számítással, így a megtakarítások lejelentésénél és azok összevezetésénél zavar támadhat. Tekintettel arra, hogy a cikkünkben bemutatott katalógus a rendszer első évében nyújt segítséget az eligazodáshoz, biztosan lesznek még finomítások a jövőben.

Amennyiben a számítások kapcsán kérdése van, forduljon hozzánk.

Ha segítségre van szüksége azzal kapcsolatban, hogy beruházásából származó energiamegtakarításának mértékét katalógus vagy audit alapján lehet-e meghatározni, ill. hogy a beruházás megfelel-e minden követelménynek, valamint, hogy megtakarítását hogyan tudja értékesíteni vagy hitelesíteni, keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!


Írjon bátran emailt az [email protected] -ra vagy itt a jobb alsó sarokban chat-en, hívjon minket a 06-70-8508993 számon! A fenti írás csak tájékoztató jelleggel készült.